Laatste keer pak verse sneeuw in Alpen

22/04
2017
Vlak voor en tijdens Koningsdag valt in de Alpen waarschijnlijk alweer een (dik) pak verse sneeuw. Dit is naar verwachting de laatste keer deze lente.

Laatste winterperikelen van deze lente in zicht
Een volgende maar waarschijnlijk ook laatste kou-uitbraak van deze lente is in de Alpen aanstaande. Voor donderdag, wanneer het bij ons Koningsdag is, wordt namelijk weer een noordwestelijke of noordelijke stroming met aanvoer van koude lucht afkomstig van de Noordpool verwacht. Daarbij komt het tot (flink wat) neerslag. De grens met sneeuwval daalt dan tot aan of onder de 1000 meter. Voor dat zover is, wordt het echter - tijdelijk - rustig en meest droog met daarbij zacht(er) weer. Dit komt door een 'warmbloedig' hogedrukgebied dat later morgen vanuit het westen naar het Alpengebied trekt. De kern van het hogedrukgebied wordt maandag alweer boven Hongarije verwacht. Dinsdag volgt vanuit het westen alweer een front met neerslag. De wind is dan zuidwestelijk en voert even mildere lucht aan.

Temperatuurschommelingen op o.a. 1500 meter hoogte
Op onder meer 1500 meter hoogte schommelen de temperaturen de komende dagen flink. Zo wordt het in Zell am See, in Tirol, in het Zillertal komende nacht -3 of -4 graden, morgen waarschijnlijk 1 of 2 graden boven nul. Maar maandag en dinsdag stijgt de temperatuur vervolgens fors. Op dinsdagmiddag kan het zo'n 14 graden zijn. We hebben de pluim, ook de sneeuwpluim, voor Zell am See als illustratie bij dit verhaal staan. Vervolgens zal later op woensdag de Noordpoollucht arriveren en met neerslag, sneeuw, gaat het kwik weer flink onderuit. Het wordt dan overigens een 'strijd' tussen oprukkende warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied en tegelijkertijd de Noordpoollucht die het uiteindelijk gaat winnen op Koningsdag. De meeste neerslag hangt samen met een (golvend) front dat de beide luchtsoorten van elkaar scheidt. Zie de kaart. Op vrijdag nadert er een uitloper van een hogedrukgebied, maar zal door 'Stau' aan de noord- en westkant van de Alpen - met en door een noordelijke wind/stroming - nog steeds enige sneeuw vallen. Dit is ook in de sneeuwpluim voor Zell am See te zien.

Tot mogelijk 1 meter 30 verse sneeuw!
Als we kijken naar de cumulatieve sneeuwhoeveelheid volgens de nieuwste hoofdberekening van het Europese model, het ECMWF, kan in de bergen tussen nu en 6 dagen tijd regionaal in totaal meer dan 1 meter sneeuw vallen. Her en der is 1 meter en 30 centimeter mogelijk! Dit verse pak zal in en vanaf het weekend van 29 en 30 april alweer door dooi worden aangetast. Want na de uitbraak van de koude lucht vanaf de Noordpool is het dan zeer waarschijnlijk de beurt aan zachte oceaanlucht. Op 1500 meter hoogte wordt het later rond de 10 graden of mogelijk warmer. En op nog langere termijn lijken de temperaturen nog (een stuk) hoger uit te pakken. Mede gezien het feit dat ook mei er aan komt, is die kou-uitbraak met de hevige sneeuwval vermoedelijk de laatste winterse gebeurtenis van deze lente.

Miljoenenschade fruitteelt in Oostenrijk door flinke nachtvorst

Tot slot...In Oostenrijk was het afgelopen vrijdagnacht - de nacht van donderdag op vrijdag - nog kouder dan bij ons. In Lech am Arlberg werd het -14,5 graden! Dit hing samen met de combinatie van helder weer, een pak sneeuw en koude lucht. De zware koude lucht zakt naar het dal en ook daar kon het die nacht fors afkoelen. In Seefeld in Tirol werd het in het dal -12,1 graden, en dat betekende een aprilrecord. Maar in heel Oostenrijk was het te koud voor de tijd van het jaar. In Graz werd het -5,5 graden en in Innsbruck werd het op de luchthaven -4,4 graden. Dit betekende nieuwe kouderecords in april op deze 2 weerstations. Op ongeveer 240 van de in totaal 270 Oostenrijkse weerstations vroor het die nacht.

Vooral in Steiermark, Karinthië (Kärnten), Südburgenland en lokaal in Niederösterreich en Oberösterreich, Vorarlberg en Tirol was er zware nachtvorstschade aan de fruitbomen (druiven, voor de wijn...) en ook asperges. Het ging om totaal meer dan 12.000 hectare aan oppervlakte, aldus de Oostenrijkse hagelverzekering. De eerste schattingen gaan uit van meer dan 50 miljoen euro nachtvorstschade! De komende paar dagen wordt de schade nauwkeuriger opgemaakt. Met o.a. beregenen en het verbranden van stro (voor het creëren van rookwolken, een walm, om de nachtelijke uitstraling tegen te gaan) gingen de boeren de strijd met de nachtvorst aan. De bloeiende fruitbomen lopen (ook) in Oostenrijk gemiddeld 2 weken voor op schema.

Bronnen: Wetter.at, MeteoGroup

Datum: zaterdag 22 april 2017, 14:49
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Hongarije, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Oostenrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry