Wat voor weer wordt het in de meivakantie en op Koningsdag?

21/04
2017
Warm weer zit er niet in, deze meivakantie. Maar een totaal verregende vakantie wordt het ook niet. Koningsdag wordt et zoals vorig jaar een frisse dag met enkele buien. Maar als je een beetje geluk hebt, blijft het droog en schijnt het oranjezonnetje.

Vorig jaar voor Koningsdag plaatselijk wit

Vorig jaar verliep Koningsdag ook fris. Op de dag voor Koningsdag viel er zelfs sneeuw. In Drenthe was het wit en konden kinderen zelfs sleetje rijden. Ook de Posbank bij Arnhem was bedekt met een dun wit laagje. Op Koningsdag zelf lang er even buiten ons Koninkrijk in de Belgische Ardennen een dik pak sneeuw van maar liefs 18 centimeter! Op de Vaalserberg in het zuiden van Limburg lag 4 op 27 april centimeter sneeuw. De dag begon op veel plaatsen met vorst aan de grond. In de Bilt werd het overdag slechts 10.7 graden. Volgens het klimaatboekje wordt het op 27 april ruim 16 graden. Met een noordwestelijke stroming werd niet alleen frisse lucht naar ons land gevoerd, maar ook onstabiele lucht met de vorming van vrij veel wolken en een aantal regen- en hagelbuien. In Drenthe viel in de ochtend ook een beetje natte sneeuw. De meeste buien vielen in het noordoosten en in het zuiden en zuidwesten van ons land. In Zwolle waar het Koningsgezin was, hadden ze geluk en viel het mee met de buien. Af en toe scheen het het oranjezonnetje.

Koningsspelen

Vandaag is de dag van de Koningsspelen. Voor de vijfde keer doen scholieren in het hele land mee. Op veel scholen begint de dag voor de meivakantie met een gezond ontbijt, daarna is er een sportief programma. Het weer werkt mee, het is vanochtend op de meeste plaatsen droog, vanmiddag kan er in het oosten en zuidoosten een enkele bui tot ontwikkeling komen. In de westelijke provincies breekt later het zonnetje door. Het is door de aanvoer van minder koude wind met een matige tot vrij krachtige naar west draaiende wind minder fris dan de afgelopen dagen met 12 graden in het noorden en 15 graden in het zuiden van het land.

Koufront

Vanavond en vannacht trekt vanuit het noorden een koufront over ons land. Daarachter stroomt opnieuw frisse lucht ons land binnen. De passage gaat gepaard met een beetje regen. In het noorden wordt het vannacht alweer droog en klaart het op. In Groningen daalt het kwik naar 3 of 4 graden. In het zuiden blijft het langer regenen en blijft het zachter met 8 graden.

Stevige noordwester op zaterdag

Zaterdag start in het zuiden van Limburg met een laatste spat regen van het koufront. In de rest van het land is het droog met een afwisseling van zon en wolken. Tussen een hogedrukgebied op de Oceaan en koude lagedrukgebieden boven het noorden van Europa wordt op zaterdag met een stevige noordwestenwind, op de Wadden krachtig, frisse lucht aangevoerd. Het wordt net zoals afgelopen dagen niet warmer dan 9 graden op de Wadden en 11 graden in het zuiden van het land. Op de meeste plaatsen blijft het droog en is de zon vooral in de noordelijke helft van het land te zien. In het zuiden is het bewolkter. Later op de dag neemt de kans op een enkele bui vanuit het noorden toe. In de nacht naar zondag blijft het noordoosten gevoelig voor een enkele bui. Op de meeste plaatsen is het droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. Tijdens opklaringen kan het weer flink afkoelen naar 2 of 3 graden in het zuidoosten en oosten van het land met kans op vorst aan de grond.

Datum: vrijdag 21 april 2017, 12:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, De Bilt, Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg, Noordelijke, Overijssel, Utrecht, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry