Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Maxim Februari over het morele karakter van data

20/04
2017
Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwin-lezing die we samen met De Correspondent ARTIS op Bevrijdingsdag organiseren. Dit jaar spreekt schrijver Maxim Februari over de politieke keuzes en ideologische vooronderstellingen in algoritmes en datadefinities.

Schrijver en columnist Maxim Februari
Maxim Februari is Nederlands meest scherpe columnist op het gebied van de digitaliserende samenleving. Wij kennen niemand die met dezelfde urgentie schrijft over het internet der dingen, over de manier waarop data-interpretaties onze democratie uithollen of over waarom digitaal toezicht op vage regels bloedlink is. Zijn Rudy Kousbroek lezing uit 2014 is een tour de force, ook in de ingekorte versie bij het NRC.

Het is duidelijk dat je erbij moet zijn op 5 mei, toch? Koop hier alvast je kaartje…

Godwin’s law
De Godwin-lezing is vernoemd naar de `Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil het taboe op het `doen van een Godwin’ doorbreken. Het is juist belangrijk om lessen te kunnen trekken uit het verleden.

Dit is de vierde keer dat de Godwin-lezing uitgesproken wordt. De eerste editie deden we zelf. We legden het verband tussen de manier waarop we vandaag de dag omgaan met persoonsgegevens en de aanslag op het bevolkingsregister: In de Tweede Wereldoorlog hadden we wél wat te verbergen. In 2015 maakte Cory Doctorow een vergelijking tussen de surveillancepraktijken van de NSA en de Stasi, en vorig jaar vroeg Herman van Gunsteren zich af wat 15 jaar terrorismebestrijding heeft opgeleverd.

Rondleiding: ARTIS in oorlogstijd
ARTIS heeft tijdens de oorlogsjaren veel betekend voor de stad. Niet alleen was de dierentuin open en konden Amsterdammers daar wat afleiding vinden, het herbergde bovendien Joodse onderduikers boven en in verschillende dierenverblijven. Voorafgaand aan de lezing is er daarom een rondleiding over ARTIS in oorlogstijd (bij de toegangsprijs inbegrepen).

Praktische informatie
Datum: 5 mei 2017

Plaats: Het Planetarium van ARTIS

Programma:

19:00: Start rondleiding (graag om 18:45 aanwezig zijn)

20:00: Koffie en thee, inloop zaal

20:30: Start van het lezingprogramma met Maxim Februari (tot uiterlijk 22:00)

Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden)

Ben je geboren op of vóór 5 mei 1945? Dan mag je gratis naar binnen. Bel wel even met Hans de Zwart (06-21856845) om een vrijkaartje te regelen.

Kaartjes kopen?
Dat kan via de online kaartverkoop van ARTIS. Blijf je liever (zo goed als) anoniem en wil je met cash betalen? Dan ben je ook welkom aan de kassa van ARTIS.

Datum: donderdag 20 april 2017, 13:51
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry