Paasvuursmog en vorst aan de grond

16/04
2017
Net zoals vorig jaar verloopt Pasen koud. Op eerste paasdag stokt het kwik bij 9 tot 11 graden. Morgen, op tweede paasdag kan het met wat meer zonneschijn in het zuiden 12 graden worden. Extreem koud is het niet, normaal wordt het in deze fase van april 12 of 13 graden. Opvallend is dat het kouder is dan tijdens de kerstdagen. Dat zegt overigens meer over de warme periode rondom de Kerst dan over deze paasdagen.

Paasvuren

Traditiegetrouw zullen vanavond en morgenavond met name in het noorden en oosten van het land paasvuren worden ontstoken. Elk jaar is het weer spannend welk buurtschap het grootste paasvuur heeft gebouwd. Dit jaar is het paasvuur in het buurtschap Dijkerhoek in Overijssel het grootste paasvuur. De afgelopen weken werd met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk kerstbomen en snoeihout naar de brandstapel aan te voeren. Het ontsteken van een paasvuur is een oud ritueel, niet alleen in Nederland. Ook in Denemarken, Duitsland en in de Alpen worden tijdens de paasdagen paasvuren aangestoken. Het paasvuur is waarschijnlijk van voorchristelijke herkomst, mogelijk uit de Oudsaksische godsdienst en de Germaanse mythologie en kreeg later een christelijke invulling als het licht van Pasen. Het paasvuur staat vanaf vandaag op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Het spektakel is een dorpsgebeuren maar trekt ook veel toeschouwers van buitenaf.

Stoken voor de vogeltjes en smog

Het aansteken van deze grote vuren wekt de laatste jaren steeds meer weerstand. Vanuit een duurzaam oogpunt is het verbranden van zoveel biomassa (het gaat zomaar de lucht in) een verspilling van energie en komt er bij het verbranden een hoop fijnstof vrij. Dat is niet best voor onze gezondheid! Vanavond en vannacht zal daar waar de vuren branden smog, rook en stankoverlast ontstaan. Er is maar weinig wind, zwak kracht 1 of 2 waardoor de smog lang kan blijven hangen.

Pittige paasbuien

De paasdagen verlopen fris met gisteren zon, maar ook buien. Gisteravond vielen er in de provincie Noord-Holland een aantal fikse buien met bij Amsterdam een onweersklap. Ook vandaag ontstaan bij temperaturen van 9 graden (convectietemperatuur) lokaal fikse buien, trekkend van noordwest naar zuidoost over het land. Buien ontstaan ook boven de Noordzee en het IJsselmeer. Door de relatief warme maartmaand is de watertemperatuur opgelopen naar 8 tot 10 graden en kunnen er ook boven het water buien ontstaan. De lucht in de hogere lagen van de atmosfeer is zo koud dat tijdens een bui ook wat korrelhagel of een enkele onweersklap kan voorkomen. Op 500 hPa, op 5 kilometer hoogte vriest het meer dan 30 graden. Het verschil met de temperatuur aan de grond is dus meer dan 40 graden! Rond 10.15 uur werd in Zevenaar een hagelbui gerapporteerd. In de nacht naar tweede paasdag gaat het op nadering van een storing vanuit Engeland in de zuidelijke provincies regenen en kan er elders in het land vanaf zee of vanaf het IJsselmeer nog steeds een bui vallen. De regen in het zuiden verlaat op tweede paasdag het zuiden van het land. In de rest van het land begint de dag met zon en wolkenvelden en een enkele bui. In de loop van de dag als het kwik weer de convectietemperatuur bereikt, zullen meer stapelwolken uitgroeien tot een bui. Ook morgen kan dat een fikse bui zijn met korrelhagel of onweer. De lucht in de hogere lagen van de atmosfeer wederom ijskoud (op 5 kilometer hoogte -32 graden).

Sneeuw in de Ardennen en het Sauerland

Met een noordwestelijke stroming trekt de bel koudste lucht op 5 kilometer hoogte in de nacht naar dinsdag over ons land. In de wat hoger gelegen Ardennen in Belgiƫ en in het Duitse Sauerland zou het dinsdagochtend zelfs even een beetje wit kunnen worden door wat sneeuw. Op dinsdag vallen ook in ons land nog enkele buien mogelijk met hagel en onweer. Woensdag wordt het in de hogere lagen van de atmosfeer minder koud en stabiliseert de atmosfeer door de komst van een hogedrukgebied.

Pittige nachtvorst

In de nacht naar dinsdag verdwijnen de buien, woensdag en donderdag is het droog. Overdag komt de zon tevoorschijn. Onder heldere hemel in de nacht wordt het koud. Komende nacht kan het in het noordoosten vlak boven de grond een graadje vriezen. In de nacht naar dinsdag is een graadje vorst op waarnemingshoogte in het oosten van het land mogelijk. In de nacht naar woensdag en de nacht naar donderdag gaat het met uitzondering van een smalle strook aan zee op uitgebreide schaal 1 of 2 graden vriezen. Overigens is dat heel gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Nachtvorst in nog mogelijk tot halverwege mei, tot na de Ijsheiligen.

Fruitbomen beregenen

De natuur is de door het zachte weer in februari en maart ver vooruit. De bloesems zijn al een beetje over hun hoogtepunt heen. De prille vruchtbeginsels van de fruitbomen zijn op dit moment uiterst gevoelig voor vorst. Met name in de nacht naar woensdag en donderdag zullen vele fruittelers hun boomgaarden in de gaten moeten houden. Om de vruchtbeginsels te beschermen zullen veel fruittelers moeten beregenen. Door een dun laagje water rondom de bloesem te spuiten, ontstaat een ijslaagje. Bij dit proces komt een beetje warmte vrij, net genoeg om de vruchtbeginsels vorstvrij te houden en schade te voorkomen.

Aanhoudend fris

Het hogedrukgebied van woensdag is geen blijvertje. Vanaf vrijdag komt opnieuw een koude noordwestelijke stroming op gang met frisse lucht en buien. Het zwaartepunt van hogedruk blijft ver weg op de Oceaan liggen. Zover we vooruit kunnen kijken, is verzachting niet in zicht. Kijkend naar de pluimgrafiek, die tot het eind van deze maand gaat (30 april), blijft de stroming noordwestelijk en blijven de temperaturen ondermaats.

MeteoGroup, Nu.nl, Wikipedia

Datum: zondag 16 april 2017, 13:01
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Denemarken, Duitsland, Gelderland, Noord-Holland, Overijssel, Zevenaar

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry