Glas is half vol of half leeg?

14/04
2017
Qua weer zijn er wellicht genoeg opmerkingen te maken voor wat betreft het paasweekeinde. Fris, wind en ook buien. Maar er zijn genoeg mooie momenten, eigenlijk ziet het er nog niet eens zo gek uit. We gaan de fraaie/droge dagdelen er even uitlichten.

De komende dagen zakt de straalstroom af richting onze omgeving en parkeert zich zo’n beetje dwars boven Nederland. Net ten noorden van de straalstroom bevindt zich koude lucht. Een koude luchtbel die zich zo hoog in de atmosfeer bevindt, zorgt voor onstabiel weer, met buien tot gevolg. De komende tijd zien we dan ook dat de meeste buien in het noorden van ons land vallen.

Goede Vrijdag
Deze vrijdag blijft het echter vrijwel overal droog, er valt vanmiddag slechts lokaal een enkele bui. Er trekt wel veel bewolking over, de zon weet maar af en toe een gaatje te vinden. Er waait een matige zuidwestenwind, in het Waddengebied soms vrij krachtig, en het wordt 11 tot 13 graden.

Later in de avond en vannacht trekt vanuit het westen een regengebied binnen. De nacht verloopt dan overal een tijdlang regenachtig. Er wordt circa 2 tot 5 millimeter verwacht, het minst in het zuiden.

Stille Zaterdag
Morgenochtend is het eerst vooral in het zuidoosten nog regenachtig, maar geleidelijk verlaat de regen ons land. Het klaart vanuit Noord-Holland flink op. Zo zijn er in de middag geregeld zonnige perioden en is het mooi weer. Warm wordt het echter niet met maximaal 10 tot 13 graden. Maar ook dat mag wel eventjes in perspectief geplaatst worden, want 14 graden is normaal voor de tijd van het jaar. Zo vreemd is die temperatuur dus nog niet. Het waait wel, met een windkracht 3 tot 5 boven land en een windkracht 5-6 aan zee. Dat maakt het voor het gevoel wel wat frisser.

Eerste Paasdag
De bovenlucht wordt op zondag steeds kouder. Het verschil in de temperatuur aan de grond en de temperatuur hogerop in de atmosfeer stimuleert de ontwikkeling van buien. Toch zien we met deze frisse aanvoer ook mooie stapelwolken, scherp afgetekend tegen stukken blauwe lucht. De meeste buien (lokaal met hagel) en stapelwolken komen in de middag voor, en ook nog eens in het binnenland. Aan zee zijn er ook plaatsen die het droog houden. De westelijke wind is nog steeds aanwezig en het wordt opnieuw een graad of 11 à 12. Fris is het dus wel. Maar met ook zonnige momenten en vooral een droge ochtend, heeft ook Eerste Paasdag een fraai dagdeel.

Tweede Paasdag
De verwachting voor Tweede Paasdag is echter beduidend natter. Een lagedrukgebiedje lijkt precies een route over Nederland te zoeken, waardoor het dan geregeld tot buien of meer langdurige regen komt. Ook hagel kan dan op meer plaatsen voorkomen. Een perfecte dag om de meubelboulevards weer eens een bezoekje te gunnen, want vooralsnog kunnen we hier geen detail geven voor wat betreft een droog dagdeel. Wellicht komt dat wel nog, zodra we iets dichterbij de maandag komen.

Mooiste dagdelen?
Samengevat ziet de hele zaterdag in het noordwesten er mooi uit en de zaterdagmiddag is elders in het land ook een fraai dagdeel om er op uit te gaan. Zondag is het vooral de ochtend die landelijk gezien nog enige garantie geeft op droge omstandigheden, zondagmiddag lijkt het aan zee op veel plaatsen droog te blijven. Fijn paasweekeinde gewenst!

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 14 april 2017, 09:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry