Aanhoudende voorjaarsdroogte ondanks paasbuien

13/04
2017
Ondanks de verwachte paasbuien is en blijft het in Nederland droog. Tijdens de start van het groeiseizoen dat officieel op 1 april begint was het al droog. Tijdens januari en maart viel er minder regen dan normaal, ook april verliep tot nu toe droog. Met een noordwestelijke stroming worden tijdens de Paasdagen wel een aantal buien verwacht, maar waarschijnlijk valt er te weinig neerslag om de voorjaarsdroogte die nu heerst te verlichten.

Stof en scheuren

Op de meeste plaatsen zijn boeren al lang in de weer, het land bewerken, mesten en zaaien. Tractoren laten grote stofwolken na en als je naar de kleigrond kijkt, zie je enorme scheuren. De natuur heeft vocht nodig, op het moment dat het groen wordt verdwijnt er niet alleen vocht uit de kale grond. Door de bladeren verdampen planten een hoop vocht.

Neerslagtekort of overschot

Om te kijken hoe droog of hoe nat het is tijdens het groeiseizoen dat tot 1 oktober doorloopt houdt het KNMI vanaf 1 april bij hoeveel neerslag er valt, maar ook hoeveel vocht er verdwijnt door verdamping. Het “doorlopend potentieel neerslagoverschot in millimeters wordt verkregen door het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende referentieverdamping. Deze wordt bepaald door de hoeveelheid zonne-instraling en de temperatuur. Een negatief getal geeft een tekort aan en een positief getal een overschot.

Droger dan 1976

Voorjaarsdroogte komt vaker voor, zeker in tijden van klimaatverandering. De startsituatie van het groeiseizoen 2017 begon al met een tekort van 10 tot 30 mm. In vergelijking met de afgelopen jaren behoort de start van het groeiseizoen tot de 5% droogste jaren. Kijken we naar wat er de komende 10 tot 15 dagen bij zal komen volgens de neerslagmodellen (niet meer dan 10 tot 20 mm) loopt het neerslagtekort verder op en komen we zelfs onder het recordjaar 1976 uit.

Lage rivierafvoeren

We hebben niet alleen te maken met droge grond, ook de waterstanden van de rivieren zijn erg laag. De afvoeren van zowel de Rijn als de Maas zijn laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar en de tendens voor de komende week blijft dalende… Omdat er in het stroomgebied in Duitsland en in de Alpen weinig neerslag wordt verwacht, zullen de waterstanden ook de komende weken laag blijven. Wat betreft smeltwater valt het ook tegen. Tijdens het afgelopen winterseizoen viel er minder sneeuw dan normaal. Het peil van de stuwmeren en Zwitserse meren is echter normaal.

Kans op droogteproblemen dit seizoen is groter dan normaal

De lage afvoeren van de grote rivieren en de neerslag hebben invloed op de grondwaterstand in ons land. Op veel plaatsen is die op dit moment lager dan gemiddeld. Rijkswaterstaat, de Waterschappen en het KNMI (samen het Watermanagementcentrum Nederland) zien op dit moment nog geen grote droogteproblemen, maar zullen de situatie de komende weken nauwlettend in de gaten houden. De kans op droogteproblemen dit seizoen is groter dan normaal.

Paasbuien

Met een noordwestelijke stroming wordt de komende dagen en tijdens de paasdagen frisse lucht aangevoerd over de Noordzee. Overdag zijn temperaturen van 11 of 12 graden het maximaal haalbare. De bewolking zal overheersen, zoals we vaker in het voorjaars zien, hebben de kustprovincies de grootste kans op zonneschijn. Niet alleen op grondniveau maar ook in de hogere lagen van de atmosfeer wordt het gevoelig kouder. Dat levert vrijwel dagelijks de vorming van buien op, op eerste paasdag kan er naast regen ook een hagelbui vallen. De verwachte neerslaghoeveelheden vallen echter tegen. Lokaal zal er niet meer dan een paar millimeter vallen. Niet genoeg om het neerslagtekort aan te vullen. De verdamping blijft beperkt door de relatief lage temperaturen en tegenvallende zonneschijn. Niet alleen overdag is het fris. Tijdens heldere en rustige momenten in de nacht, kan het op beschutte plekken aan de grond een graadje vriezen.

Natuurbrandrisico

Door de aanhoudende droogte blijft het gevaar op een bosbrandje (afgelopen zondag weer) op sommige plaatsen verhoogd.

Bronnen: MeteoGroup, Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling ( LCW), KNMI, Natuurbrandrisico.

Datum: donderdag 13 april 2017, 11:52
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry