Meer dan 400 ijsbergen verstoren scheepvaart

12/04
2017
Maar liefst zo'n 450 ijsbergen zijn afgedreven naar wateren waar de Titanic in 1912 zonk, waardoor schepen vertraging ondervinden of een grote omweg moeten maken.

In de eerste week van deze maand april dreven zo’n 450 ijsbergen rond in de Noord-Atlantische vaarroutes, extreem veel voor deze tijd van het jaar. Dergelijke hoeveelheden ijsbergen komen normaal gesproken pas vanaf eind mei voor. Eind maart werden nog maar 37 ijsbergen geteld.

International Ice Patrol
De International Ice Patrol, zeg maar de Internationale IJs Patrouille-dienst, is een organisatie die in 1913 is opgericht om na het zinken van de Titanic - op 15 april 1912 - schepen te waarschuwen voor ijsbergen in het zeegebied (vaarroutes) tussen Europa en de belangrijkste havens van de V.S. en Canada. De organisatie, gevormd op initiatief van scheepvaartlanden waaronder Nederland, verkent het noordwestelijke gebied van de oceaan dat bekend staat als ‘Iceberg Alley’, op overstekende ijsbergen: brokken ijs die vanaf de gletsjers van Groenland en noordelijk Canada afdrijven langs de kust van Newfoundland. Aanvankelijk werd dat verkenningswerk gedaan door marineschepen, de laatste decennia door vliegtuigen van de Amerikaanse kustwacht. Die voeren de patrouilles uit tot op de dag van vandaag – want ondanks de opkomst van geavanceerde technologie sinds de ondergang van de Titanic, waaronder radar en satellieten, blijft de waarneming van ijsbergen op volle zee mensenwerk.

IJsbergen en Labradorstroom
De lente en vroege zomer vormen het seizoen van de drijvende ijsbergen in de Atlantische Oceaan. De gemiddelde levensverwachting van een ijsberg - van het afbreken van de gletsjer tot het smelten - in de Noord-Atlantische oceaan is overigens slechts twee tot drie jaar. De Labradorstroom is verantwoordelijk voor het transport van de ijsbergen. Dit is een koude zeestroom in de noordelijke Atlantische Oceaan die van de Noordelijke IJszee zuidwaarts loopt langs de kust van Labrador, Newfoundland en Nova Scotia. De stroom is een voortzetting van de Westelijke Groenlandstroom en de Baffineilandstroom. Hij stuit op de Golfstroom bij de Newfoundlandbank, ten zuidoosten van Newfoundland, en bij de Outer Banks voor de kust van North Carolina. In het gebied waar deze koude en warme stroom elkaar ontmoeten hangt in de regel een dichte mist; ook vindt men hier een der rijkste visgronden ter wereld.

In het voorjaar en de vroege zomer brengt deze stroom ijsbergen met zich mee die van Groenlandse gletsjers zijn afgebroken. Soms kan de Labaradorstroom ook zuidelijker en oostelijker gaan dan normaal te verwachten valt. Hierdoor kunnen ijsbergen verder in de Atlantische Oceaan gebracht worden, in de gebieden waar deze normaal niet voorkomen. De stroom is in staat om ijsbergen tot aan Bermuda en de Azoren te brengen. De ijsbergen kunnen dus een gevaar zijn voor de scheepvaart. De meeste ijsbergen in het noorden van de Atlantische Oceaan komen van Groenland. Volgens Michael Mann van de universiteit van Pennsylvania kan de klimaatverandering een toename van ijsbergen veroorzaken, maar zijn windpatronen ook belangrijk. Het water van de Labradorstroom werkt overigens verkoelend op het klimaat van de oostkust van Canada en New England, maar heeft ten zuiden van Cape Cod (kaap in de staat Massachusetts) nauwelijks invloed. Dit ziet men duidelijk terug in het feit dat de boomgrens hier soms wel vijftien graden zuidelijker ligt dan aan de Canadese westkust.

Extreem seizoen
Gabrielle McGrath van de International Ice Patrol zegt dat ze het aantal ijsbergen nu nog nooit zo snel heeft zien toenemen. Ze verwacht voor de vierde keer op rij een ‘extreem seizoen’ met meer dan 600 ijsbergen op de vaarroutes. Dit betekent dat schepen voorzorgsmaatregelen moeten nemen. In plaats van de Atlantische Oceaan recht over te steken, varen de zeeschepen mijlenver om. Dat kost de grote vrachtschepen gemakkelijk anderhalve dag. Dichtbij de kust van Newfoundland nemen schepen gas terug tot 3 of 4 knopen, dit komt overeen met 5 tot 6 km/u (JB). ‘Dat maakt alles veel duurder’, zegt Sid Hynes van de reder Oceanex.

Bronnen: diverse media, Wikipedia/Wikimedia, en IIP.

Datum: woensdag 12 april 2017, 13:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, Canada, Groenland, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry