A9 niet langer door Badhoevedorp: minister opent nieuwe weg

10/04
2017
De A9 loopt sinds maandagochtend 10 april niet meer dwars door Badhoevedorp heen. De snelweg is om het dorp heen gelegd en maandag door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) feestelijk geopend.

Sinds middernacht rijdt het verkeer in de richting van Haarlem tussen de knooppunten Badhoevedorp en Raasdorp om het dorp heen. Sinds december was dat al het geval de andere kant op: richting Amstelveen.

Naast een verbetering van ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in Badhoevedorp is het nieuwe stuk A9 breder dan het oude. De weg heeft drie permanente rijstroken per richting gekregen wat goed is voor de doorstroming van het verkeer in deze drukke regio. Er zijn 10 viaducten aangelegd waaronder complexe viaducten over de A4 en de Schiphol-spoorlijn. Daarnaast is het bestaande klaverblad vervangen en is er een nieuwe afrit voor bussen. Dubbellaags ZOAB zorgt voor minder geluid.

Minister Schultz van Haegen opende de nieuwe weg maandag symbolisch door samen met bestuurlijke partners op een knop te drukken waarna een pijl zichtbaar werd in de vorm van de nieuwe weg. Schultz: “Door de omlegging van de A9 doorsnijdt de snelweg het dorp niet meer. Na de sloop van de oude A9 is het dorp straks weer één. Voor de omgeving betekent dit minder geluid en een schonere lucht. De nieuwe bredere weg is ook goed voor de bereikbaarheid van de regio en daarmee voor het economische motorblok van Nederland.”

Rijkswaterstaat sloot de oude weg door het dorp vrijdagavond met de gemeente Haarlemmermeer en 130 bewoners ludiek af door met drie bussen met Badhoevedorpers als laatste over de A9 te rijden. Eerst nog met veel lawaai, geproduceerd door blikjes achter de bussen en het getoeter van de bussen, later zonder. Dit symboliseert het feit dat de geluidsoverlast van de oude A9 er niet meer is. Nadat de weg was afgesloten heeft de aannemer Combinatie BadhoeverBogen het hele weekend hard gewerkt om de weg aan te sluiten op het bestaande wegennet Sinds eind 2013 is gewerkt aan de omlegging van de snelweg.

Bij het project heeft het Rijk samengewerkt met de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer,Vervoerregio Amsterdam, Schiphol Group en gemeente Amsterdam.Verschillende overheden hebben ook medegefinancierd. Aannemer Combinatie BadhoeverBogen (CBB) heeft de werkzaamheden uitgevoerd en gaat nu een volgende fase in: de sloop van de oude A9. Deze moet uiterlijk in februari 2019 gereed zijn.

Datum: maandag 10 april 2017, 15:33
Bron: Rijkswaterstaat
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry