Flinke overgang

10/04
2017
Met een zuidelijke wind werd gisteren, zondag, hele droge en warme lucht vanuit zuidelijk Europa bij ons aangevoerd. Bewolking maakte in die droge lucht geen schijn van kans en het was dan ook de hele dag strakblauw. De combinatie van volop zonneschijn en de aanvoer van erg zachte lucht resulteerde uiteindelijk in middagtemperaturen tot in Brabant en Limburg afgerond 24 graden! Nu bevinden we ons inmiddels in een stuk ‘frissere lucht’ en trekken er wolkenvelden over het land.

Na die stralende, warme lentedag trok afgelopen nacht vanuit het noordwesten een koufront onze omgeving in. De bewolking nam toe, maar neerslag viel er nauwelijks. Maandagochtend trok het front alweer via het zuidoosten het land uit, waarna zich opnieuw een hogedrukgebied begon op te bouwen. De kern ervan ligt nog ruimschoots ten westen en later zuidwesten van de Britse Eilanden, maar een uitloper van het hogedrukgebied weet ons land net te bereiken.

Gevecht
We zitten de komende dagen steeds een beetje aan de noordoostflank van het hogedrukgebied en dat gebied is aanhoudend in gevecht met een lagedrukgebied boven Scandinavië. De ene keer is het hogedrukgebied sterker en is het vrij rustig weer, het andere moment wint de lagere luchtdruk en is het nat en windrijk. Wat vrijwel niet verandert is de temperatuur. Met een (soms stevige) wind vanaf zee is het ondanks de hogere of lagere luchtdruk overdag steeds ‘slechts’ een graad of 11 à 12.

Relatief
Duiken we echter even in de klimaatboeken, dan blijkt die ‘slechts’ 11 of 12 graden eigenlijk heel normaal voor deze tijd van het jaar. Om precies te zijn; in De Bilt ligt de norm momenteel op 12,4 graden overdag, en in de nachten op 3,3 graden. Toch lijkt het met dit soort middagtemperaturen en nauwelijks zon, na zo’n zonnige en warme dag ineens best wel fris.

Luchtdruk omlaag
Dinsdag ligt het eerder genoemde hogedrukgebied nog grotendeels boven onze omgeving en op een lokale bui na, is het dan ook droog met vooral ‘s middags ook een paar opklaringen. Dinsdagavond dendert een lagedrukgebied vanuit het noordwesten onze kant op, waarna de luchtdruk daalt en een storing ons land weet te bereiken. De wind trekt aan en vooral in het noorden valt een spat regen. Op woensdag volgt meer regen, maar donderdag en vrijdag wint het hogedrukgebied weer terrein en die dagen verlopen daardoor juist weer overwegend droog.

Paasweekend
En dan staat het paasweekend alweer voor de deur. Voor de meeste Nederlanders een extra lang weekend vrij, met vaak voor het eerst in het seizoen weer vele (buiten)activiteiten. Droog weer is dan vaak wel een pre, maar de weerkaarten staan er nu nog niet zo gunstig voor. Het lijkt tamelijk wisselvallig te worden, met zaterdag regen en Eerste en Tweede paasdag vooral buien, soms met hagel. Er steekt een stevige wind op en de maximumtemperaturen blijven rond 11 graden uitkomen.

Pasen van jaar tot jaar
Het weer tijdens de paasdagen kan van jaar tot jaar sterk variëren. Dit heeft uiteraard ook veel te maken met de datum waarop Pasen wordt gevierd. Soms valt het paasweekend vroeg in het jaar en soms juist vrij laat. De vroegst mogelijke datum voor Eerste Paasdag is 22 maart, waarbij de kans op kouder weer een stuk groter is dan tegen bijvoorbeeld de laatst mogelijke datum van 25 april. In 2008 viel er tijdens de paasdagen op 23 en 24 maart nog sneeuw, met lokaal ruim 10 centimeter. De paasdagen op 24 april 2011 verliepen daarentegen vrij zonnig en warm, met toen op Eerste Paasdag een maximumtemperatuur van 26,0 graden! Dat was de warmste Eerste Paasdag sinds de start van de metingen in 1901.

Datum: maandag 10 april 2017, 14:15
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry