Prachtige zondag

09/04
2017
Het is vandaag een bijzonder mooie lentedag. We krijgen het maximale aantal uren zon en het is warm met meer dan 20 graden. Het is echter maar tijdelijk, morgen komen we in een langduriger dipje terecht. Geen wonder dat veel mensen er vandaag op uit trekken, en buiten willen zijn. Niet alleen mensen, maar ook dieren.

De maartmaand heeft de natuur al goed wakker geschud. Binnen een paar weken tijd kleurde alles groen en waren we van de winter in de lente terecht gekomen. Het was dan ook een extreem zachte maand, gemiddeld lag de temperatuur bijna 2,5 graden hoger dan normaal. Daar kwam ook nog eens bij dat de zon overuren draaide. Gemiddeld gezien over het hele land was de zon 178 uur te zien, tegenover een ‘normale’ waarde van 125 uur. Een zeer zonnige en zeer zachte start van de eerst voorjaarsmaand.

Vlinderoverwinteraars
Dat zien we meteen terug in de natuur. Vlinders zoals de kleine vos en de dagpauwoog, hebben de winter doorgebracht in een holle boom of een ander beschut plekje. Ze zijn in een soort van winterslaap gegaan. Een vlinder lijkt dan wel erg kwetsbaar, maar een citroenvlinder brengt de hele winter door hangend aan een blaadje of takje. Ook al vriest het (licht), de citroenvlinder overleeft het meestal wel. De warmte van de afgelopen tijd en de vele zonneschijn, zorgen ervoor dat de vlinders wakker worden uit hun winterslaap. De vlinders die uit een winterslaap komen, zijn al vroeg in de lente te zien.

Popoverwinteraars
Daarop volgen de vlinders die als pop de winter hebben doorgebracht. Deze groep heeft wat meer warmte en zon nodig om zich te ontwikkelen tot vlinder. Door de hoge temperaturen in combinatie met veel zon, zijn dit jaar de popoverwinteraars ook al vroeg waargenomen. Dit hoeft niet altijd positief uit te pakken. Wanneer er in de komende maanden grote temperatuurwisselingen en veel neerslag wordt verwacht, krijgen de vlinders het alsnog moeilijk. Dit gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar. April was toen best een grillige maand met veel temperatuurwisselingen.

Dagpauwoog
Als de vlinderpopulatie een flinke klap te verwerken krijgt, kunnen ze zich wel vrij snel herstellen. In één jaar zijn er namelijk meerdere generaties die opgroeien. Dat is nu mooi terug te zien in de dagpauwoog. Dit voorjaar is de dagpauwoog op ontzettend veel plaatsen te zien. Volgens de vlinderstichting zijn er in maart bijna 6500 meldingen geweest, tegenover 416 vorig jaar (en 515 in het jaar 2015). Zo zou je kunnen zeggen dat dat 2017 een topstart kent voor de dagpauwoog.

Veel veerkracht
Maar dat heeft niet direct te maken met de zon en warmte van maart. We moeten iets verder terug kijken, naar vorig jaar september. We hadden toen zo’n fraai weer, dat de dagpauwoog een extra generatie heeft gehad. En die extra generatie is de winter schijnbaar goed doorgekomen, waardoor nu ongeveer 25% van alle vlinderwaarnemingen in maart, dagpauwogen zijn geweest.

Eikenprocessierups
De meeste mensen vinden vlinders wel mooi om te zien, maar rupsen misschien al wat minder. Vooral wanneer het om de eikenprocessierups gaat. Die rupsen zijn natuurlijk, net zoals veel andere rupsen, vroeg uit de pop gekomen dit jaar. Op de laatste dag van maart kwamen de eerste eikenprocessierupsen uit het ei in Brabant. Ook in Londen werden op 31 maart de eerste rupsen gemeld. Over een week of zes krijgen de rupsen brandharen en kunnen ze overlast gaan veroorzaken.

Bron: MeteoGroup (www.weer.nl) De Vlinderstichting en Natuurbericht.

Datum: zondag 9 april 2017, 09:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Londen, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry