Weekoverzicht

03/04
2017
Het landschap is compleet veranderd in een paar weken tijd. Het is groen, van alles staat al in de knop of bloeit, en de dagen zijn een stuk langer geworden. Afgelopen weken was het mooi lenteweer met vrij hoge temperaturen en veel zon. Het blijft de komende dagen rustig en vrijwel droog, maar we gaan wel wat lentewarmte inleveren. En zonder regen blijven de pollen ook rond dwarrelen…

Aflandige wind
Ondanks dat het vandaag en morgen amper waait, krijgen we toch te maken met de aanvoer van vrij warme lucht. Ook is het niet altijd schone zeelucht, maar wordt er geregeld wat aangevoerd vanuit Frankrijk of Duitsland. In die luchtsoort drijven al veel pollen mee, waardoor de hooikoortsklachten nog wat kunnen verergeren. Vooral, omdat ook op steeds meer plaatsen de berken beginnen te bloeien. Bijna één miljoen mensen in Nederland zijn allergisch voor het stuifmeel van de berk. Met weinig wind en vrijwel geen regen op komst, houden de hooikoortsklachten sowieso vandaag en morgen nog aan. Daarna neemt het tijdelijk wat af.

Voorjaar
Het rustige en overwegend droge weer levert wel lekker lenteweer op. Deze maandag viel het eerst nog tegen, met grijze luchten en zelfs mistige omstandigheden in vooral Zuid-Nederland. In de loop van de middag breekt de zon wel door en kan de temperatuur nog de 14 graden aantikken. De zon komt morgen, dinsdag, veel beter aan bod. Het is dan op en top voorjaarsweer, met typische Hollandse wolkenluchten. Er is een mix van stapelwolken en de zon en de temperaturen komen hoog uit voor begin april. Het wordt maximaal 12 graden op de Waddeneilanden en elders zo’n 14 tot 17 graden.

Noordwestenwind
Vanaf dinsdagavond weet een hogedrukgebied zijn plekje te vinden bij Zuidwest-Ierland. Als resultaat krijgen we in Nederland dan een paar dagen een noordwestenwind, met de aanvoer van schonere zeelucht. Een opluchting voor de allergiemensen onder ons, maar voor de lenteliefhebbers eventjes een dipje wellicht. De temperatuur komt namelijk wat lager uit met de koelere zeewind en ook trekt vanaf zee geregeld bewolking over. Woensdag en ook donderdag wordt het zo’n 10 tot 12 graden met een windkracht 3-5. Wel lijkt het beide dagen overwegend droog te blijven.

Vooruitblik
Het hogedrukgebied lijkt vrijdag en zaterdag over onze omgeving naar Duitsland te trekken. Ook dan blijft het nog droog en vrijwel windstil, met een risico op hardnekkige mist, nevel en laaghangende wolkenvelden. De zonverwachting voor die dagen is dan ook nog erg onzeker. Na de passage van het hogedrukgebied komt een zuidoostelijke stroming op gang, met de aanvoer van drogere en warmere lucht (inclusief pollen…). Daardoor lijkt het lenteweer vanaf komend weekend waarschijnlijk weer terug te keren. Opklimmende temperaturen, zondag en maandag zou het eventueel zelfs lokaal 20 graden kunnen worden. Nog een beetje ver weg, maar er zijn indicaties dat het dus ook komend weekend nog droog blijft, met de meeste zon voor de zondag.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 3 april 2017, 09:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Ierland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry