De op 1 na warmste maartmaand vanaf 1901

01/04
2017
Maart 2017 zit er op. Hierbij geven we een overzicht van de eerste lentemaand in tekst en beeld. Met weer grote dank aan onze waarnemers en fotografen. Verder kijken we vooruit naar de eerste week van april.

De eerste maartdecade: storm op 2 maart
In de eerste tien dagen van de maand was het wisselvallig en speelde het meest "interessante" weer zich vooral op 2 maart af. In de nacht en ochtend draaide het om regen en harde westzuidwestenwind. Op IJmuiden en Hoek van Holland kwam het tot storm, 9 Beaufort. De windvlagen liepen in de vroege ochtend op tot 98 km/u te IJmuiden en 97 km/u in Hoek van Holland. Een venijnig occlusiefront was de oorzaak. Er viel overigens niet alleen regen in de ochtend. In het noordoosten kwam op diverse plaatsen (wat) sneeuw omlaag zoals in Assen, waar nipt 1 centimeter sneeuw werd gemeten tijdelijk. Overdag gingen we van de regen in de drup, met vanuit het westen in de middag nog enkele buien. Pas in de namiddag en avond nam de wind merkbaar af en klaarde het vanuit het westen breed op. Het werd 7 tot 10 graden. De koudste nacht van deze eerste decade was de nacht naar vrijdag 10 maart met op veel plaatsen in het westen, midden en zuiden vorst. Het werd in Eindhoven -1,7 graden. Aan de grond was Rotterdam het koudst, met een grasminimum van -4,8 graden. Mist was er ook, op sommige plaatsen dichte mist. De mist loste in de ochtend vrij snel op. Om 10.30 uur ontstonden bij 8 graden de eerste stapelwolken, vanuit het westen kwamen er ook nog middelbare wolken, samenhangend met een warmtefront. Er waaide een zwakke tot matige wind en het werd 10 tot 12 graden. De gemiddelde temperatuur deze eerste decade kwam te De Bilt uit op 6,8 graden. Dat is niet bijzonder (te) warm of te koud.

Tweede maartdecade: vaak koude nachten, verder ook al een paar lentedagen
In de tweede decade waren de nachten vaak nog koud, maar overdag werd het warmer. Zondag 12 maart werd een lenteachtige dag. Na een nacht met op diverse plaatsen vorst aan de grond, werd het in de middag 11,5 graden in Nieuw Beerta tot 17,5 graden in Westdorpe, Zeeland. Er was flink wat ruimte voor de zon, maar in het noordoosten hing langere tijd ook nog bewolking. Het bleef overal droog en het voelde als een fijne lentedag, zeker diep landinwaarts. De koudste nacht van deze periode was de nacht naar maandag 13 maart, op vrij veel plaatsen vroor het licht. In Gilze Rijen werd het -2,4 graden en aan de grond kwam het daar zowaar tot matige vorst met een minimum van -5,6 graden. Ook De Bilt had een vorstnacht, met op 1,5 meter -0,5 graad. Er volgde een aardige maartdag met zon, maar ook wolkenvelden. Het werd uiteindelijk 8,5 graden in Lauwersoog tot 15,1 graden in Ell, Enschede en Maastricht. Donderdag 16 maart zou de voorlopig laatste lenteachtige maartdag worden met uitbundige zonneschijn en overdag (heel) zacht weer. Opnieuw kwamen we die dag uit een frisse/koude nacht met op uitgebreide schaal vorst aan de grond. En in het oosten en zuiden her en der lichte vorst op 1,5 meter. Deelen was het koudst, met -0,9 graad, gevolgd door Heino in Overijssel met -0,6 graad. Het grasminimum was het laagst in Enschede met hier -4,8 graden, dus op 10cm. Overigens had ook Wijk aan Zee grondvorst. Overdag was het dus zonnig met blauwe luchten en hooguit wat cirrus en vliegtuigsporen. De maximumtemperaturen kwamen uit tussen 11,8 graden op Terschelling en 17,9 graden in Eindhoven. Op het landelijk hoofdweerstation De Bilt werd het ook een lenteachtige 16,8 graden.

In het weekend van 18 en 19 maart bleef lenteweer uit. Op zaterdag 18 maart was het vrijwel overal bewolkt met in de nacht en vroege ochtend de meeste regen plus wind. In 12 uur tijd viel 5-10 mm regen, lokaal 10-15 millimeter. Hierbij was het tijdelijk onstuimig. In Zeeland en op de Houtribdijk rolde zelfs 8 Beaufort uit de bus, stormachtige wind. Schiphol kwam tot 7 Bft. In de middag waren er droge perioden, ging het (dus) meer om enkele buien. De naar westnoordwest gedraaide wind nam af tot meest matig. Het werd rond 9 graden op de Wadden tot 14,0 graden in Westdorpe. Zondag de 19de verliep bewolkt en regenachtig. Af en toe viel regen en motregen. De meeste neerslag in het noorden. De zon kwam er vrijwel niet aan te pas. Het werd in de middag 10-13 graden, in Arcen 13,3 graden. Forse zuidwestenwind, aan zee 5 tot 7 Beaufort en landinwaarts 4 a 5. Langs de kust kwam het soms ook tot fikse windstoten, tot 77 km/u. In de avond passeerde een koufront met nog wat meer wind, aan de (noord)westkust waren er windstoten tot 90 km/u.

De gemiddelde temperatuur deze 2de maartdecade kwam in De Bilt uit op 8,9 graden en dit betekende een 5de plaats in de lijst van warmste tweede maartdecades vanaf 1901.

Derde decade: warm slot, met de eerste officiële landelijke warme dag van 2017
Ook in de laatste tien dagen van de maand waren er (veel) koude nachten met soms regionaal lichte vorst in de hut. Op woensdag 22 maart was er nachtelijke vorst in het oosten en zuiden, in Eindhoven werd het -1,5 graden. Vlak bij de grond was het (veel) kouder, in Ell was er matige vorst met op 10cm een minimum van -6,1 graden. Het is een vrij zonnige dag met plukjes hoge wolken. In de middag kwamen er in de zuidelijke helft stapelwolken bij. Het werd 11 tot 13 graden. In de nacht naar donderdag 23 maart vroor het te Woensdrecht en Nieuw-Beerta nipt met op beide stations op 1,5 meter minimaal -0,2 graad. Op uitgebreide schaal kwam het tot vorst aan de grond. Overdag was het prima lenteweer met aardig wat zonneschijn. Doorstaande noordoostenwind en het werd 9,2 graden in Lauwersoog tot 15,7 graden in Maastricht. Ook vrijdag 24 maart werd een prima lentedag met (vrij) veel zonneschijn en maximaal 11 tot ruim 14 graden. De noordoostenwind was opnieuw matig tot vrij krachtig. In het weekend van 25 en 26 maart bleef het heel aardig lenteachtig weer, met overigens alweer vrij koude nachten. Die zaterdagmiddag werd het 10-16 graden, op zondag 26 maart steeg het kwik naar 12 tot 15 graden, met echter 1 uitzondering: in Groningen was er tot ver in de middag laaghangende bewolking (die in de nanacht vanuit Duitsland was binnengewandeld). Daardoor bleef het hier kil, met maximumtemperaturen niet hoger dan 7-9 graden...Op dinsdag 28 maart werd het de eerste warme dag van het jaar. Op diverse stations in het zuiden werd het 20 graden of meer. In Eindhoven werd het het warmst, 21 graden. Volop zon, nauwelijks wind. Heerlijk. Tegen het einde van de middag kwam er vanuit het zuidwesten af en toe wat bewolking opzetten, als voorbode van een regen- en onweersbui die aan het begin van de avond via Zeeland het land binnenkwam. Hier en daar waren er harde donderslagen en lokaal ook hagel, zoals in het Zeeuwse Clinge. Ook in onder meer Wageningen kwam het later die avond tot (wat) onweer met even fikse regenval. Afgelopen woensdag was het licht wisselvallig en werd het vervolgens (een stuk) minder warm dan dinsdag: 10,6 graden op Vlieland tot 17,0 graden in Westdorpe en Ell.

En toen kwamen de (zeer) warme donderdag en vrijdag met op donderdag de eerste landelijke warme dag van 2017. De Bilt kwam namelijk voor het eerst dit jaar op minstens 20 graden uit. Het werd 21,8 graden. De warmste dag van de maand werd echter gisteren, de vrijdag. Net als donderdag sneuvelden een heel aantal datumrecords. Het werd gisteren 15,5 graden op Terschelling tot maarliefst 24,3 graden te Arcen. De Bilt was met 21,8 graden net zo warm als donderdag.

Tweede plaats
Deze 3de decade leverde in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden op; een 9de plaats in de lijst van warmste derde maartdecades vanaf 1901. Over de gehele maand bezien was de gemiddelde temperatuur 8,6 graden en dit betekent een tweede plaats in de ranglijst van warmste maartmaanden! Maart 1991 blijft recordhouder met in De Bilt een gemiddeld maandtemperatuur van 8,8 graden.

Rustige eerste aprilweek, later frisser
Deze zaterdag 1 april is het wisselvallig, maar vanaf morgen is het een tijd droog of overwegend droog (vooral woensdag mogelijk een bui) met een vriendelijke afwisseling van wolken en zon. In de ochtenden kan het plaatselijk eerst mistig zijn. Maar de aprilzon is al bij machte om het grijs vrij rap op te ruimen. Verder zijn de nachten fris, soms tot 4 graden. De maximumtemperaturen komen morgen tussen 11 en 18 graden uit, maar de dagen daarna pakken koeler uit. Uiteindelijk wordt het op woensdag en donderdag 10 tot 13 graden. Dit zijn overigens normale waarden voor de tijd van het jaar. Op de weerkaarten ligt eerst een hogedrukgebied in onze omgeving. Het zwaartepunt trekt woensdag naar het westen weg. Dit houdt bij ons een noordwestelijke wind in, die iets toeneemt, en dan is het in de wind en uit de zon vrij koud te noemen. Maar in de zon en uit de wind zit je dan weer goed.;-) Later in de week lijkt de temperatuur zich iets te herstellen, maar zo warm als de laatste 2 maartdagen wordt het niet. Op heel lange termijn zien we een flinke spreiding in de temperatuurpluim. Met andere woorden, onzekerheid. De windrichting is, zoals altijd in dit jaargetijde, één van de bepalende factoren die bepaalt hoe warm of hoe koel het wordt. Wind van de relatief koude zee, of wind vanaf het continent....Dit maakt veel uit. Voor zondag 9 april bijvoorbeeld zijn er berekeningen met maximumtemperaturen van amper 10 graden, maar zien we ook een 'lijntje' met 20 graden. Ook voor maandag 10 april is er een grote spreiding in de pluimgrafiek te zien. Afwachten maar.

Datum: zaterdag 1 april 2017, 14:13
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Assen, De Bilt, Drenthe, Duitsland, Eindhoven, Enschede, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Overijssel, Rotterdam, Terschelling, Utrecht, Vlieland, Wageningen, Woensdrecht, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry