Eerste twintiger van het seizoen, vrijdag nog warmer

28/03
2017
Ja, vandaag gaat het lukken! De eerste dag met een temperatuur van 20 graden in 2017. Niet alleen in het zuiden van het land, waarschijnlijk ook in de Bilt. Een landelijke eerste warme dag van het seizoen met temperaturen van 20 en in het zuiden van het land 21 graden.

Vorst aan de grond

We hebben een fris nachtje achter de rug. Onder de vleugels van een groot hogedrukgebied boven het continent is het onder heldere hemel bi weinig wind flink afgekoeld. Met uitzondering van de plekken vlak aan zee heeft het aan de grond gevroren. Et kost was het in Enschede met 4.4 graden vorst. Op de Wadden, in Noord-Holland, Friesland en Groningen vormden zich dichte mistbanken.

Vanavond in Limburg een enkele bui

Met een zuidelijke aanvoer ten westen van het hogedrukgebied wordt vandaag warme lucht uit Frankrijk aangevoerd. Na het optrekken van de mist in het noorden is er ruimte voor de zon. In de loop van de middag ontstaan in het binnenland stapelwolken. Op nadering van een zwakke trog in de bovenlucht kan vanavond een enkele stapelwolk in het zuidoosten uitgroeien tot een bui. De kans op onweer is klein. Groter is die kans in Frankrijk waar het nog warmer wordt en de lucht een tikkie vochtiger is. Het wordt de eerste warme dag van het seizoen met 20 graden. Uiteindelijk zal het kwik vanmiddag oplopen naar 20 of 21 graden in het binnenland. Met een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het aan zee 14 of 15 graden.

Woensdag tegenvallend

Komende nacht verloopt een stuk zachter dan afgelopen nacht. Door aanvoer van zachte lucht komt het kwik niet beneden de 8 graden. Op nadering van een warmtefront wordt het bewolkt en gaat het in later in de nacht vooral in het de noordelijke helft van het land een beetje regenen. Ook op woensdag overdag is er vrij veel bewolking. Het warmtefront veroorzaakt in de ochtenduren ook nog een beetje regen in de noordelijke helft het land. Morgenmiddag wordt het droog en wordt het wat lichter. Echte opklaringen komen pas tegen het eind van de dag in Zeeland en Limburg. Ondanks gebrek aan zonneschijn is het zacht met 14 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden van het land.

Donderdag opnieuw 20 graden

Na passage van het warmtefront stroomt donderdag met een zuidwestelijke stroming opnieuw warme en in de loop van de dag droge lucht binnen. In de loop van de ochtend breekt de zon door en ’s middags loopt het kwik voor de tweede keer in dit seizoen op naar 20 graden.

Vrijdag 23 graden

Vrijdag wordt het nog warmer. Tussen een hogedrukbastion boven het continent en een naderende bovenluchttrog boven de Oceaan voert een zuidelijke stroming lucht aan waarin het 23, en op een enkele plek in het zuiden van het land misschien wel 24 graden kan worden! Een record zit er waarschijnlijk niet in. Op 29 maart 1968 werd het in Volkel 25.4 graden. Maar het voelt wel een beetje zomers aan! Net zoals in de echte zomer ontstaan er in de warme en vochtiger wordende lucht boven Frankrijk in de loop van de dag de eerste zomerse onweersbuien die mogelijk tegen het eind van de dag of in de nacht naar zaterdag ons land zullen bereiken.

Eerste weekeinde van april minder warm

In het eerste weekeinde van april is het afgelopen met de twintigers. Een bovenluchttrog passeert met zaterdag en zondag een paar buien. Koud wordt het niet met temperaturen rond 15 graden.

Datum: dinsdag 28 maart 2017, 11:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Enschede, Frankrijk, Friesland, Groningen, Limburg, Noordelijke, Overijssel, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry