Lente pakt door!

24/03
2017
Dat maart zijn staart roert, daar hebben we dit jaar maar weinig van gemerkt, want de spreekwoordelijke maartse buien zijn vrijwel geheel achterwege gebleven. Ook het aantal nachten met vorst – nog een heel normaal verschijnsel in maart – bleef gering in aantal. Her en der werd er zelfs geen enkele maartnacht met lichte vorst opgetekend, hooguit was er daar dan sprake van vorst aan de grond. In dat beeld komt gedurende de laatste maartweek wellicht geen verandering. Integendeel! Na het weekend barst de lente echt in volle hevigheid los!

24 maart 2017 versus 24 maart 2013…

Dat het ook anders kan gaan, leert ons als we de dag van vandaag vergelijken met dezelfde dag, vier jaar geleden. Op beide dagen woei er een oostelijke wind die vrij stevig was, maar daarmee houdt de overeenkomst wel op. Daar waar het vanmiddag uit de wind, in de zon in vooral de zuidelijke helft van het land gewoon lekker lenteweer is en de jas gerust uit kan worden getrokken, was het vier jaar geleden gewoon nog volop winter! In Vlissingen bijvoorbeeld was er in de nacht en vroege ochtend zo’n 8 cm sneeuw gevallen, die bij een soms krachtige oostenwind en bij temperaturen onder nul verstoof, met als resultaat flinke sneeuwduinen op de boulevard en een wit strand (zie foto). De gevoelstemperatuur lag daarbij onder -10 graden. Het was daar dus een winterdag in optima forma, met een minimumtemperatuur van -4,4 graden een maximum van 1,6 graden en een gemiddelde etmaaltemperatuur van -1,1 graden. In de rest van het land (het uiterste zuiden dus uitgezonderd) was er die nacht maar weinig of geen sneeuw gevallen, maar ook hier lagen de temperaturen over de hele dag bezien, meer onder dan boven nul.

Extreem koud begin van de astronomische lente

Die koude dag, vier jaar geleden, stond niet op zichzelf. In feite verliep de hele laatste decade van maart, met inbegrip van 20 maart, extreem koud. Rondom een hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt steeds pendelde tussen de Noorse Zee en de Noordzee, werd voortdurend (zeer) koude lucht vanuit hoge breedtes naar ons land gevoerd. Op rond 1500 meter hoogte lag de temperatuur veelal tussen -5 en -10 graden, maar soms zelfs nog wat lager. Op heel wat plekken kwam het in alle nachten van 20 tot en met 31 maart tot vorst, die in sommige nachten ook matig was. Gedurende heel wat middagen had de temperatuur moeite om boven 5 graden te komen. Op diverse plaatsen in het binnenland lag de gemiddelde etmaaltemperatuur in de periode 20 – 31 maart onder het vriespunt, in Twente zelfs op -0,6 graden en in deze periode werden er daar ook nog 8,2 Hellmannpunten gescoord. De kou was trouwens begin april ook nog niet uit de lucht, al ging de temperatuur gedurende de eerste aprilweek, wel geleidelijk oplopen.

Hoe anders is het dit jaar!

Wat een verschil met dit jaar! De maand als geheel is tot en met gisteren al behoorlijk zacht verlopen. In De Bilt ligt de gemiddelde temperatuur met 7,7 graden twee volle graden boven de norm en als we die waarde tot het eind van de maand vasthouden, dan klopt maart 2017 aan de poort van de tien warmste maartmaanden sinds 1901.
Maar… die poort zwaait open! Dit weekeinde zijn de nachten nog koud en is het overdag niet alleen maar zonneschijn wat de klok slaat. Vooral de zondag zou wat dat betreft een tikje kunnen tegenvallen. Desondanks zal de temperatuur in het midden en zuiden van het land ’s middags nog lekker kunnen oplopen, naar 13 tot 15 graden. Het noorden blijft wat achter en vooral het Waddengebied zal het met 10, hooguit 11 graden moeten doen.
Het lijkt er echter op dat we na het weekend een aantal vrij zonnige tot zonnige lentedagen gaan krijgen. Met een wind die eerst afzwakt en later de zuidwesthoek opzoekt, wordt er dan zachte lucht aangevoerd. Om de vergelijking met vier jaar geleden nog maar eens te maken, dit jaar zal de temperatuur op rond 1500 meter hoogte niet vijf tot (ruim) tien graden onder, maar juist boven het vriespunt liggen! In combinatie met veel zonneschijn en weinig wind is dat aan de temperatuur te merken! We krijgen een paar echte lentedagen met in het midden en zuiden maximumtemperaturen tussen 15 en 18 graden, sterker nog, rond 29 maart kan het in het zuiden zelfs 18 tot 20 graden worden! Tot aan de Friese- en de Groningse Waddenkust kan het dan ’s middags 17 graden worden, op de Wadden zelf rond 14 graden.

Een zeer zachte maart

Juist op de overgang van maart naar april lijkt het minder zonnig en ook licht wisselvallig te worden. Uiteraard gaan daarbij de middagtemperaturen dan omlaag, maar worden de nachten een stuk zachter. Als we uitrekenen waar de maandtemperatuur van maart als geheel op gaat uitkomen, dan wordt dat in De Bilt wellicht 8,4 graden. Als die waarde gerealiseerd wordt, dan komt deze maand op een gedeelde derde plaats uit, samen met maart 2014 (!) en 1957. Alleen maart 1990 en 1991 waren nog zachter met respectievelijk 8,5 en 8,8 graden. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat een (gedeelde) tweede plaats ook nog tot de mogelijkheden behoort. Maken we daarbij ook nog de aantekening dat de maand als geheel een (zeer) zonnige gaat worden, dan is het duidelijk dat de lenteliefhebbers, althans voor wat betreft het verloop van deze eerste lentemaand, niets te mopperen hebben.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, Wetterzentrale, mscha.org, weerstatistieken.nl, weergegevens.nl, ECMWF, NCEP, Zeegat.nl.

Datum: vrijdag 24 maart 2017, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry