Sneeuwdump in zuidwestelijke Alpen

23/03
2017
Hoewel het einde van het wintersportseizoen geleidelijk in zicht komt, blijft het voorlopig nog goed toeven in de verschillende wintersportgebieden. Vooral in de zuidwestelijke Alpen en de Pyreneeën valt de komende dagen veel verse sneeuw onder invloed van een actieve depressie die zich boven Frankrijk en Spanje heeft genesteld. De skigebieden dichterbij huis, en de noordelijke en oostelijke delen van de Alpen worden tot in het weekend beïnvloed door een standvastig hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot in het oosten van Europa. Na het weekend wordt het ook in het zuidwesten van de Alpen en de Pyreneeën droger en zonniger.

In de skigebieden wat dichterbij huis is het wintersportseizoen nu echt wel voorbij. Onder invloed van hetzelfde hogedrukgebied waar wij mee te maken hebben, is het ook daar vrij zonnig en zacht weer. De Ardennen en de Eifel zijn inmiddels alweer helemaal groen, al kun je in de bekende skigebieden in het Sauerland, waaronder Winterberg, nog steeds wel terecht op de pistes die worden geprepareerd middels sneeuwkanonnen. De sneeuwkwaliteit lijdt echter wel onder de relatief hoge temperaturen en het zonnige weer en is dus niet meer zo goed. Omdat de nachten nog wel vrij koud zijn, weet de sneeuw er nog net stand te houden.

Middelgebergten
Duiken we iets dieper Europa in, richting Tsjechië en het zuiden van Duitsland, dan is het ook daar vooral fraai lenteweer, met relatief hoge temperaturen. Koude lucht vanuit de omgeving van Rusland probeert af en toe wel de omgeving van Tsjechië te veroveren, maar echt overtuigend koud wordt het er de komende dagen niet. ‘s Nachts ligt de temperatuur nog net onder nul, maar overdag is het er ruim in de plus. Dat geldt ook voor het zuiden van Duitsland, met daar de komende dagen ook zonnig en zacht weer. Er ligt in deze gebieden nog wel voldoende sneeuw en er kan dus nog zeker gewintersport worden, maar verse sneeuw valt er in die gebieden voorlopig niet.

Sneeuwdump
In de Alpen zijn de omstandigheden voor de wintersport over het algemeen nog prima. Er ligt op sommige bergtoppen momenteel nog een paar meter sneeuw en ook diverse dalen zijn er nog wit, al zien we daar van plek tot plek wel grote verschillen. Een actief lagedrukgebied boven Spanje en Frankrijk resulteert vandaag en de komende dagen in een zuidelijke wind rondom het gebergte en later in de week gaat hij iets meer om naar het zuidoosten. Vooral in het zuidwesten van de Alpen vallen dan ook flinke hoeveelheden sneeuw de komende tijd; tot in het weekend vooral in de Franse Alpen en het Italiaanse Piëmont, met daar regionaal zo’n 70 centimeter verse sneeuw.

Steeds meer hogedrukwerking
Op zondag breidt het neerslaggebied zich nog wat meer naar het oosten uit en valt ook in het westen van Oostenrijk weer een paar centimeter verse sneeuw. Tot die tijd is de lucht daar vaak blauw en is er dus volop ruimte voor de zon. Na het weekend krijgt het hogedrukgebied dat bij ons resulteert in fraai lenteweer, ook steeds meer grip op de zuidelijke en westelijke Alpen. Vanaf dat moment wordt het ook daar steeds zonniger en droger.

Lawinegevaar
Wel is er in dit soort situaties, met wisselende temperaturen en regionaal grote hoeveelheden sneeuw, weer een gerede kans op lawines. Volg daarom de lokale berichtgeving omtrent lawines en hoe daarop voor te bereiden altijd goed.

Slepend front
Ook de skioorden in de Pyreneeën profiteren de komende dagen van het lagedrukgebied boven hun hoofd. Vanaf vrijdagavond valt er hoger in het gebergte langdurig sneeuw op een slepend front, waarbij de hoeveelheden tot in het weekend op de hoogste pistes kunnen oplopen tot ongeveer een halve meter. In de loop van zondag gaat de luchtdruk ook daar geleidelijk omhoog en wordt het wat droger met geregeld zonneschijn, al blijft er dan ook nog wel een lokale sneeuwbui mogelijk. Vooral in de Alpen en de Pyreneeën kan er vooralsnog dus nog prima gewintersport worden!

Datum: donderdag 23 maart 2017, 15:33
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Noordelijke, Oostenrijk, Rusland, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry