Biografie eerste vrouwelijke militair voor minister Hennis

23/03
2017
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert kreeg vanmorgen een exemplaar van de biografie van de eerste vrouwelijke militair in Nederland: Francien de Zeeuw. Deze Zeeuwse verzetsstrijder werd op 1 december 1944 toegelaten tot de Marine Vrouwen Afdeling (Marva). Het boek, geschreven door Natasza Tardio, gaat met name over de jaren 1940 - 1948.

Hennis ontmoette De Zeeuw eind januari 2013, enkele maanden na haar aantreden als bewindsvrouw. "Francien kwam langs in Den Haag. We aten een gebakje op mijn werkkamer en ze nam me mee in haar levensverhaal. Ons gesprek zal ik nooit vergeten. Het maakte grote indruk", bracht Hennis vanmorgen in herinnering. "We hebben elkaar 2 keer uitgebreid gesproken en ik vond dat erg inspirerend."

Verzetsheld

Francien de Zeeuw speelde in Zeeland een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als telefoniste in Terneuzen luisterde ze telefoongesprekken van de Sicherheitsdienst en de Gestapo af en waarschuwde onderduikers voor razzia’s. Voor het verzet zocht De Zeeuw naar huisvesting voor onderduikers en smokkelde ze wapens, voedselbonnen en identiteitsbewijzen. In maart 1944 was ze betrokken bij de geslaagde overval op het distributiekantoor van Kloosterzande.

Enkele maandan na haar aantreden ontmoette minister Hennis-Plasschaert de allereerste vrouwelijke militairen. Uiterst links Francien de Zeeuw.

Naar Indië

De Zeeuw trad toe tot de Marva en kreeg een opleiding in Engeland. Ze ging naar Indië en werd in Batavia plaatsvervangend hoofd Posterijen van het Marine Postkantoor. Daar werkte ze tot eind 1947. De Zeeuw ontmoette tijdens haar leven zowel koningin Wilhelmina als koningin Juliana. Ze werd onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis, het Verzetsherdenkingskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede.

Verbaasd

Biografe Tardio sprak in de jaren 2012-2014 vele keren met De Zeeuw. Volgens de schrijfster was De Zeeuw verbaasd dat ze een boek over haar wilde schrijven. "Ik heb toch niets bijzonders gedaan? Ik dacht er niet bij na, ik deed gewoon wat er gedaan moest worden", zei De Zeeuw volgens Tardio.

V.l.n.r.: Natasza Tardio, minister Jeanine Hennis-Plasschaert en een kleindochter van Francien de Zeeuw.

Oude idealen

Volgens Hennis spreekt het initiatief en zelfbewustzijn van De Zeeuw tot de verbeelding. "Ook in een ander opzicht vind ik het verhaal van Francien van grote waarde. Dat heb ik ook in het voorwoord van het boek geschreven. We identificeren ons graag met degenen die zich op bijzondere wijze onderscheiden, die opkomen voor de belangen van onze samenleving en zich inzetten voor de waarden waaraan wij zoveel ontlenen. Mensen zoals Francien maken ons trots, geven hoop en herinneren aan het belang van oude idealen zoals moed, trouw en opoffering. Dit was vroeger zo, dat is nu zo en dit zal in de toekomst niet anders zijn."

Het boek ‘Francien de Zeeuw, van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair’ van Natasza Tardio telt 320 pagina's. Het boek is uitgegeven bij Pepper Books in Alkmaar. ISBN: 9789020608458.

Datum: donderdag 23 maart 2017, 13:03
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Noord-Holland, Terneuzen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry