Weekoverzicht Defensieoperaties

21/03
2017
Nederland traint voor het eerst Iraakse militairen die op ISIS heroverde steden gaan beveiligen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 februari tot 14 maart.

Iraakse militairen tijdens een training (november 2016).

In totaal trainen 12 Nederlandse samen met partners uit de coalitie 300 Irakezen.

Een Nederlands voertuig rijdt de laadruimte in om naar Timboektoe te worden gebracht.

Mali

Nederlandse eenheden waren in Timboektoe om de installatie van de interim-autoriteiten mogelijk te maken. Dit omdat diverse partijen deze installatie leken te gaan verstoren of zelfs onmogelijk zouden maken. De Nederlanders winnen daarom informatie in over de partijen, onder meer over de posities, sterkte, middelen en hun doelen. Deze informatie delen zij met de VN.

De lange-afstandsverkenningstaakgroep Desert Falcon bracht hiervoor binnen 48 uur zo’n 100 militairen en 14 door de lucht voertuigen naar Timboektoe.

De interim-autoriteiten zijn nog niet geïnstalleerd. Wanneer dit gebeurt, is onbekend. Een deel van de militairen is inmiddels terug in Gao.

Een deskundige van de marechaussee controleert een paspoort op echtheid (archieffoto).

Afghanistan

Het marechausseedetachement ondersteunde de grensbewaking op het internationale vliegveld van Mazar-e-Sharif. De Nederlanders doorzagen, dankzij hun specifieke kennis over paspoorten en reisdocumenten, een passagier die het land wilde verlaten met valse documenten. Die zijn in beslag genomen voor vernietiging. De passagier werd verdere toegang tot de luchthaven ontzegd. Het controleren behoort niet tot de vaste taken van het Nederlandse detachement.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Lopende operaties buitenland:

In de omgeving van het Malinese Gao en Timboektoe verzamelde Desert Falcon inlichtingen. Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van het Iraakse Erbil. Het ging bijvoorbeeld om handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid. Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s in de strijd tegen ISIS. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio. Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 andere Europese landen deel. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken.Zr. Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voerde daar kustwachttaken en counterdrugs operaties uit. Acota-militairen krijgen les van een Nederlandse instructeur (november 2016).

Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda. Zr. Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voerde daar kustwachttaken en counterdrugs operaties uit. Operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Zoekteams van Defensie verleenden bijstand aan justitie bij het doorzoeken van diverse bedrijfspanden in de omgeving van Noordwijk en op diverse locaties in de omgeving van Assen. Een visser vond een explosief in het noordelijk ankergebied van de Maasaanloop. Zr. Ms. Vlaardingen heeft deze dieptebom vernietigd met behulp van een Seafox-C.

Datum: dinsdag 21 maart 2017, 11:38
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Assen, Drenthe, Estland, Letland, Litouwen, Mali, Noordwijk, Turkije, Vlaardingen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry