Kans op overstromingen in Europa neemt toe

21/03
2017
Als we de emissie van broeikasgassen niet verminderen, wordt het niet alleen wereldwijd warmer, maar stijgt ook de zeespiegel steeds sneller. De kans op overstromingen neemt daardoor toe. Onderzoekers hebben aangetoond dat hogere temperaturen ook invloed hebben op de golven. En hoe hoger de golven... hoe groter de kans dat overstromingen langs de kusten.

Watersnoodramp 1953

De kans op een herhaling van de watersnoodramp in 1953 waarbij door een combinatie van zware stormvloed en springtij het water in de zuidelijke Noordzee tot ongekende waarden steeg, is op dit moment eens in de 100 jaar. Tijdens de watersnoodramp vielen in Nederland 1836 doden. Ook in het Verenigd Koninkrijk vielen veel slachtoffers, 307. Op zee vielen 224 slachtoffers en in België 28. De ramp was de aanleiding voor de ontwikkeling van een sterk verbeterende kustverdediging met de bouw van uitgebreide stormvloedkeringen o.a. de Deltawerken in ons land. In Engeland werd de Thames Barrier gebouwd en een stormvloedkering in de rivier Hull.

Niet eens in de 100 jaar, maar mogelijk elk jaar…

Als de emissie van broeikasgassen blijft doorgaan op het huidige niveau verwachten onderzoekers van het Joint Research Centre (JCR) van de Europese commissie dat overstromingen zoals die van 1953 in Europa eind van deze eeuw eens per jaar kunnen voorkomen in Europa.

Stijgende zeespiegel

Dat de zeespiegel stijgende is door opwarming is een feit. De zeespiegel stijgt de laatste jaren steeds sneller. Op dit moment stijgt de zeespiegel wereldwijd met 3.4 mm per jaar. De zeespiegelstijging is niet overal even veel op de wereld als gevolg van zwaartekracht en lokale bodemdaling en/of stijging. Volgens onderzoekers van het IPCC zal de zeespiegel bij onverminderde CO2 uitstoot verder tot gemiddeld 75 cm aan het eind van deze eeuw.

Hogere golven

De kans op overstromingen neemt niet alleen door de stijgende zeespiegel toe. Het zeewater warmt ook op. Warm zeewater is de energiebron voor sterkere lagedrukgebieden die veel wind kunnen veroorzaken. Sterkere winden veroorzaken hogere golven. In combinatie met bijvoorbeeld springtij (zoals in 1953) kan de opzet van het water nog veel hoger uitvallen. De maximale hoogte van de golven is afhankelijk van veel meer factoren, waaronder de diepte van het water en de vorm van de kustlijn en is voor elke plek langs Europese kust verschillend. Lokale factoren gecombineerd met klimaatmodellen die rekenen met meer of minder uitstoot van CO2 geven wetenschappers en beleidsmakers handvaten in de toekomst om in te schatten hoe groot het overstromingsgevaar op een bepaalde plek langs de Europese kust zal worden.

Deltaprogramma

In ons land wordt al jaren al jaren rekening gehouden met veranderingen in zeespiegelstijging en mogelijke hogere opzet van golven in de toekomst. In het Deltaprogramma dat elk jaar door de Deltacommissie wordt bijgesteld wordt aangegeven wat we moeten doen om ten tijde van klimaatveranderingen in de toekomst de kans op overstromingen te beperken. Veiligheid staat altijd op de eerste plaats. Daarbij wordt ook gekeken hoe we onze kustlijn zo aantrekkelijk mogelijk en economisch sterk kunnen houden. In Nederland spelen niet alleen factoren zoals zeespiegelstijging en hogere golven, maar ook bodemdaling en rol. Naast reguliere zandsuppleties en beheer en onderhoud van waterkeringen zijn we wat betreft de beveiliging van onze kust in orde. Tot 2050 zijn geen grote ingrepen nodig. Afhankelijk van het tempo van de zeespiegelstijging zullen op langere termijn op een aantal plaatsen langs de Nederlandse kust wel maatregelen nodig zijn om het gewenste beschermingsniveau te behouden.

Bronnen: MeteoGroup, Climate Central, IPCC, Wikipedia en het de website Deltacommissaris

Datum: dinsdag 21 maart 2017, 10:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry