Eerste Nederlandse militairen naar Mali

07/01
2014
DEN HAAG (EZPress) - De eerste Nederlandse militairen zijn vanochtend naar Mali vertrokken vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Deze 14 militairen, voornamelijk genisten, bereiden de komst voor van de Nederlandse hoofdmacht. Deze wordt naar verwachting vanaf maart ingezet voor de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA).

De vanochtend vertrokken groep bestaat uit zogenoemde kwartiermakers. Zij gaan het Nederlandse kampement, waaronder werk- en slaapverblijven, opbouwen. Ook zorgen zij ervoor dat de logistiek, infrastructuur en materieel gereed is op het moment dat de Nederlandse militairen arriveren.

Militaire inlichtingenketen

De Nederlandse bijdrage bestaat uit ongeveer 30 politiefunctionarissen, onder wie 20 marechaussees, die de Malinese politie gaan trainen. Ongeveer 220 militairen maken deel uit van de militaire inlichtingenketen van de missie. Naast 90 special forces en 70 analisten, worden hiervoor sensorcapaciteit, onbemande verkenningssystemen en 4 Apache-gevechtshelikopters ingezet. 128 militairen maken dit mogelijk door praktische ondersteuning.

Daarnaast is het de bedoeling dat Nederland civiele deskundigen gaat leveren. Zij moeten de Malinezen adviseren over de bescherming van burgerrechten, man/vrouwrelaties, rechtstaatontwikkeling, de opbouw van veiligheidsinstanties en de bescherming van cultureel erfgoed.

Tot midden 2015

De Nederlandse inzet loopt in principe tot midden 2015, er vanuit gaande dat de VN Veiligheidsraad het mandaat van MINUSMA na 25 april 2014 verlengt. Midden 2015 wordt de Nederlandse bijdrage geëvalueerd. Mede op basis van die bevindingen neemt het kabinet een besluit over de verlenging of de beëindiging van (delen van) de Nederlandse bijdrage aan de missie.

Nederland besloot eind vorig jaar op verzoek van de VN ongeveer 380 personen, voornamelijk militairen, in te zetten voor MINUSMA. Deze missie, de op 3 na grootste van de VN, is op 1 juli 2013 begonnen onder leiding van speciale vertegenwoordiger Bert Koenders van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Robuust mandaat

MINUSMA heeft als doel het herstel van de stabiliteit en de bescherming van de burgers van Mali. Op de lange termijn moet structurele stabiliteit en versterking van het Malinese overheidsapparaat, er toe leiden dat Mali weer zelfstandig voor zijn veiligheid en rechtsorde kan zorgen. De VN-Veiligheidsraad heeft MINUSMA voorzien van een robuust mandaat, zodat militairen indien nodig geweld mogen gebruiken.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Defensie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 7 januari 2014, 05:56
Bron: EZPress Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Leiden, Mali, Noord-Holland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry