Second opinion bedrijfsarts volstrekt overbodig

08/09
2016
DEN HAAG (EZPress) - VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in het kabinetsvoorstel om werknemers het wettelijke recht te geven op een second opinion als zij het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts. Het is het schoolvoorbeeld van een oplossing voor een probleem dat er niet is.

Aanpassing overbodig

De Tweede Kamer praat vandaag over deze aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet. Volgens de ondernemersorganisaties is het voorstel volstrekt overbodig; nut en noodzaak ontbreken. Werknemers hebben allang de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen bij het UWV. Ze kunnen daar bijvoorbeeld laten toetsen of aangeboden arbeid passend is en of de werkgever voldoende re-integratie inspanningen verricht. Daar wordt ook regelmatig gebruik van gemaakt.

Het kabinet schrijft in zijn toelichting dat er los van het UWV nu jaarlijks 250 second opinions worden uitgevoerd. Met het wetsvoorstel zou dat aantal tot maximaal zestienhonderd toenemen, zo is de verwachting.

Vertraagt re-integratie

Ook de Raad van State heeft geoordeeld dat een nieuwe second opinion niet nodig is. Zij baseert zich op onderzoek waaruit blijkt dat een meerderheid van werkgevers, werknemers en bedrijfsartsen zelf in de praktijk geen ernstige problemen ervaart met de onafhankelijkheid van bedrijfsartsen.

Werkgevers vrezen dat werknemers straks de verschillende mogelijkheden voor een second opinion na elkaar gaan gebruiken. Dat zou leiden tot extra vertraging van het re-integratieproces en extra kosten voor de werkgever, terwijl de verzuimkosten al zo hoog zijn. De rem voor werknemers om een second opinion aan te vragen ontbreekt, omdat die voor rekening van de werkgever komt.

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 8 september 2016, 09:50
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry