NHL Hogeschool opent zonnedak

14/03
2017
LEEUWARDEN (EZPress) - Met de lente voor de deur is NHL Hogeschool er als de kippen bij om optimaal te profiteren van de eerste zonnestralen. De NHL opent donderdag 16 maart haar zonnepark op het dak van de school en is daarmee de eerste hogeschool in het Noorden die op deze schaal eigen zonne-energie opwekt. Om dit heuglijke feit direct om te zetten in positieve energie organiseert de hogeschool haar lunchlezing `Broodje Energie`. Diverse deskundigen laten hun licht schijnen op de talrijke mogelijkheden van het zonnedak, waarna de officiële opening plaatsvindt.

Na een lang proces, van subsidieaanvraag in 2014 tot realisatie in 2017, is het dan eindelijk zover. De NHL heeft een dak vol zonnepanelen waarmee de hogeschool een substantieel deel van haar elektrische verbruik voortaan zelf kan opwekken. Bovendien zal het dak als katalysator dienen voor diverse onderwijs- en onderzoeksmogelijkheden. De zon biedt de NHL daarmee letterlijk en figuurlijk volop nieuwe energie.

Energie op de menukaart

Voorafgaand aan de officiële opening van het zonnedak houdt de NHL haar maandelijkse lunchlezing ‘Broodje Energie’, waarbij ditmaal uiteraard het thema Zonne-energie op de menukaart staat. Initiatiefnemer Woud van Woudenberg van de onderzoeksgroep Renewable Resources opent de middag, waarna Kristiaan Blokzijl namens energieleverancier ENGIE - partner in het zonnedak-project - vertelt over de concrete rol binnen de energietransitie.

Bauke Kuiper, senior docent-onderzoeker Engineering aan de NHL, sluit hier op aan met een korte vergelijking tussen zonneparken en windparken en misschien wel een ideale mix daarvan. Verder geeft hij toelichting op het onderzoek dat vanuit de Research group Renewable Resources wordt gedaan op het gebied van zonnestroom en de nieuwe mogelijkheden die het eigen zonnedak van de NHL daarvoor biedt.

Opbrengst direct in beeld

Jan van Iersel, lid College van Bestuur NHL, sluit de lunchlezing af met een inspirerend slotwoord over de meerwaarde van het zonnedak voor de NHL, waarna de openingshandeling plaatsvindt en het nieuwe zonnedak officieel aan het licht wordt gebracht. Op een groot projectiescherm is direct inzichtelijk wat de actuele opbrengst van het zonnedak is.

//Einde bericht

Bron: NHL

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 14 maart 2017, 07:51
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Friesland, Leeuwarden, Utrecht, Woudenberg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry