Noordoosten Amerika kampt met zware sneeuwstorm

14/03
2017
Terwijl hier in Nederland de winter alweer ver in ons geheugen is teruggedrongen, krijgt het noordoosten van de VS vandaag een zware sneeuwstorm te verwerken. Hoeveelheden tot tussen een halve en een hele meter kunnen plaatselijk vallen. Omdat ook de wind flink uithaalt, zal de overlast van de (late) sneeuwval behoorlijk groot zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou vandaag naar Washington vliegen voor een eerste kennismakingsbezoek aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, maar die laatste heeft gisteren persoonlijk naar Berlijn gebeld om aan te geven dat het nu niet zo’n goed idee is om naar de VS te vliegen. Het bezoek is een aantal dagen uitgesteld.

Chaos
Er wordt vandaag op vliegvelden in het noordoostelijke deel van de VS dan ook enorme chaos verwacht als gevolg van de sneeuwval. Op minstens 40 vliegvelden zij nu al honderden vluchten geannuleerd en de verwachting is dat dit er nog veel meer worden. De grootste hoeveelheden sneeuw worden wat dieper landinwaarts verwacht waar de temperaturen onder het vriespunt blijven. Dichterbij zee valt ook deels regen.

In een stad als New York wordt een mix van beide verwacht. Toch houden de autoriteiten daar er rekening mee dat uiteindelijk ook in New York enkele tientallen centimeters sneeuw kunnen vallen. Voor Washington betekent de winterstorm waarschijnlijk de eerste sneeuwval van deze winter. Als alles volgens verwachting verloopt, valt daar tussen 5 en 10 centimeter. De gebieden dieper het binnenland in waar de meeste sneeuw wordt verwacht, kunnen plaatselijk boven 75 centimeter uitkomen. Gecombineerd met de sterke wind is overlast dan natuurlijk een garantie.

Bijzondere combinatie
Amerika en winterweer blijft een bijzondere combinatie. Liepen veel mensen in het noordoosten nog maar kort geleden al in hun korte broek met temperaturen die ruim boven 20 graden uitkwamen, nu trekt een lagedrukgebied langs de oostkust van de VS naar het noordoosten. Aan de westflank ervan waait een noordelijke tot noordoostelijke wind die vrieskou vanuit Canada naar het zuiden transporteert. Tegelijkertijd wordt vochtige lucht van de oceaan het land op geblazen.

De combinatie van het lagedrukgebied, de kou en de wind is er de oorzaak van dat, hoewel de temperaturen dus heel laag zijn, toch grote hoeveelheden neerslag worden verwacht. Op veel plaatsen lopen de hoeveelheden tot tussen 50 en 65 millimeter op, hoeveelheden die in een Nederlandse wintersituatie nagenoeg ondenkbaar zijn. Valt een dergelijke hoeveelheid helemaal in de vorm van sneeuw, dan heb je de poppen behoorlijk aan het dansen. En dat is vandaag zo.

Steeds actiever
Op zijn tocht naar het noorden wordt het lagedrukgebied ook nog eens steeds actiever. Daardoor neemt de wind alleen maar verder toe. Steden als New York en Boston kunnen wat dit betreft hun borst nat maken. Soms zie je tijdens dit soort weerssituaties, die in het noordoosten van de VS vrijwel ieder jaar wel enkele keren voorkomen, de combinatie van sneeuw en onweer die spectaculaire beelden oplevert. Verslaggevers die live op tv verslag doen van de sneeuwstorm gaan niet zelden helemaal uit hun dak als het dan bliksemt of de donder rolt.

Het duurt de komende dagen nog wel even voordat de koude lucht echt verdrongen wordt. Het noordoosten van de VS blijft een beetje in het grensgebied liggen. Nieuwe storingen doemen op en het kan dus best zijn dat regionaal nog vaker sneeuw valt. Wat dat betreft, is het beeld daar heel anders dan hier. Bij ons blijft het voorlopig aan de zachte kant met tot en met vrijdag redelijk rustig weer, in het weekend een omslag naar veel wisselvalligere omstandigheden.

38 jaar geleden
Een sneeuwstorm, zoals die nu over het noordoosten van de VS trekt, komt in Nederland vrijwel nooit voor. De laatste keer dat we in onze omgeving met een ingrijpende sneeuwstorm te maken hadden, is al 38 jaar geleden, in februari 1979. Toen sneeuwde met name de noordelijke helft van het land bijkans in en was een sterke wind er de oorzaak van dat in Friesland en Groningen plaatselijk sneeuwduinen met een hoogte van 6 meter ontstonden. Sommige huizen verdwenen er vrijwel in hun geheel onder de sneeuw. Delen van Friesland en Groningen waren toen dagenlang van de buitenwereld afgesloten. Sindsdien heeft de winter bij ons nooit meer iets dergelijks gepresteerd.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 14 maart 2017, 10:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Boston, Canada, Duitsland, Friesland, Groningen, Huizen, New York, Noord-Holland, Noordelijke, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry