Nog enkele dagen lenteweer

13/03
2017
De meteorologische lente is 1 maart al van start gegaan, maar de astronomische lente begint dit jaar pas op 20 maart om precies 11:28 uur. Toch voelt het momenteel al wel echt als lente. Er is flink wat ruimte voor de zon, de middagtemperaturen zijn vrij hoog, de minimumtemperaturen soms nog laag en de natuur doet ook nog een flinke duit in het zakje. De vogels zingen al bij het krieken van de dag, er worden lammetjes geboren en de eerste nieuwe blaadjes zijn zichtbaar. In ieder geval tot en met donderdag blijft het van dit lenteachtige weer, maar een omslag naar wat meer herfstachtig weer ligt ook al op de loer. Komende vrijdag is een beetje de overgangsdag.

Momenteel hebben we vooral nog te maken met een hogedrukgebied boven o.a. Polen, maar dit schuift het komende etmaal geleidelijk verder oostwaarts, waardoor een zwakke storing vanuit het westen onze omgeving toch net weet te bereiken. De hogere luchtdruk zwakt het geheel echter wel dermate af dat er alleen wat bewolking van overblijft. Aan de achterzijde van dat front bouwt zich vervolgens alweer snel een volgend hogedrukgebied vanuit het zuidwesten op en dat ligt woensdag en donderdag pal boven onze omgeving. Het rustige weer weet dan ook stand te houden.

Slepend front
Met dinsdag het hogedrukgebied nog iets ten zuidwesten van ons, weet ook die dag een koufront ons land net te bereiken. Na een zonnige start is er ook morgenmiddag dus tijdelijk meer bewolking aanwezig, maar het blijft net als vandaag wel droog. Woensdag blijft datzelfde front iets ten zuiden van Nederland hangen en vooral de zuidelijke provincies blijven dan ook te maken houden met wat meer bewolking. In het noorden is het woensdag zonniger.

Vochtige lucht
Het front lost in de nacht naar donderdag onder invloed van het hogedrukgebied steeds verder op, maar er blijft nog wel veel vocht in de atmosfeer aanwezig. Onder een heldere hemel en met zeer weinig wind resulteert dat op grote schaal in mist of nevel. En weer lagere minimumtemperaturen! Het kwik daalt landinwaarts tot rond het vriespunt en op meerdere plaatsen komt het tot vorst aan de grond.

Lokaal 17 graden
Donderdag overdag trekt het hogedrukgebied langzaam wat meer oostwaarts, waarna de wind bij ons omgaat naar zuid. Vanuit die hoek wordt erg zachte lucht aangevoerd en in combinatie met veel zon die dag stijgt het kwik dan ’s middags tot 17 graden in delen van Brabant en Limburg. Het midden van het land komt die dag op 15 graden uit en het noorden op een graad of 12.

Spanje record heet
Niet alleen in Nederland zien we momenteel vrij hoge middagtemperaturen. In Alicante in Spanje werd het bijvoorbeeld afgelopen vrijdag maar liefst 34,8 graden! Dat was niet alleen voor maart een warmterecord, maar ook meteen voor de maand april. Nooit eerder was het daar zo heet in deze tijd van het jaar. Inmiddels is daar een koude put overgetrokken en is het er regenachtig, met op grotere hoogten vandaag misschien lokaal wat sneeuw en langs de Spaanse Costa’s stevige (onweers)buien. In de buurt van Valencia kan meer dan 100 millimeter vallen. Er is daar sprake van een ‘Gota Fria’.

Omslag naar wisselvalliger weer
En ook bij ons is er een omslag in aantocht. In de nacht naar vrijdag nadert vanuit het noordwesten namelijk een koufront en dit trekt vrijdag overdag van noordwest naar zuidoost het land over. Er zit aanvankelijk nog weinig activiteit op, maar tegen de avond gaat het dan uiteindelijk toch regenen. Vanaf dat moment slaat het weer in zijn geheel om en krijgt het wat meer herfstachtige trekjes, met regen of buien en meer wind. Nog even genieten van de huidige lenteachtige sferen dus!

Datum: maandag 13 maart 2017, 12:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Costa, Limburg, Polen, Spanje, Valencia, Venezuela

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry