IJslandse gletsjer verdwijnt

12/03
2017
Dat vele gletsjers zich tegenwoordig in een razend tempo terugtrekken of zelfs verdwijnen is een treurig feit. De enorme ijstongen worden met het jaar kleiner en een IJslandse park beheerder in het nationale park Skaftafell legde dat de afgelopen jaren beeldend vast. Ieder jaar maakte hij de laatste 5 jaar op dezelfde plaats en met dezelfde camera een foto van de Skaftafellsjökull gletsjer en dit jaar was hij niet eens meer op de foto te zien.

Een gletsjer is als het ware een heel langzaam stromende rivier van ijs, gevormd uit eeuwenoude, samengedrukte en opgehoopte sneeuw- en ijslagen, die met hooguit een paar centimeter per dag het dal in ‘stroomt’. Naarmate de ijsmassa in het warmere dal terecht komt, smelt het geheel wat af, waarna de gletsjertong uiteindelijk in water op gaat. Bij kouder weer blijft de gehele ijsmassa in stand en groeit soms zelfs nog iets aan, maar met de steeds hogere temperaturen door klimaatverandering worden veel gletsjers de laatste jaren steeds kleiner of verdwijnen zelfs grotendeels.

Vatnajökull
De Skaftafellsjökull is een gletsjertong van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland, en ligt tussen de Skaftafellsheiði hoogvlakte en de berg Hafrafell in. Via de Skaftafellsá rivier en daarna de Skeiðará wordt het smeltwater via vele armen door een enorme spoelzandvlakte naar zee afgevoerd. De Vatnajökull vertoont sinds 1995 een afname van het netto ijsvolume en deze afname is het sterkst in het westelijke en zuidelijke deel van de ijskap, daar waar ook de Skaftafellsjökull ligt.

Ieder jaar op dezelfde plek
En op de foto’s van Gudmundur Ögmundsson is die afname heel duidelijk te zien. De eerste foto in de rij maakte hij halverwege februari in 2012 bij toeval. Hij wilde een nieuwe lens voor zijn camera uitproberen en pas een jaar later kwam hij de foto weer tegen. Hij besloot om ieder jaar dezelfde foto op dezelfde plek te gaan maken en zo ontstond de fotoreeks van de gletsjer, inmiddels tot 2017.

Fotoreeks
Natuurlijk kan het ijsvolume per jaar wat variëren, maar deze fotoreeks laat wel heel duidelijk zien dat het hier een sterke afname betreft. Op de eerste foto uit 2012 is de Skaftafellsjökull gletsjertong nog in volle glorie te zien en op het laatste beeld van 2017 is hij verdwenen. Je kunt de foto’s hier bekijken: http://www.ruv.is/frett/skaftafellsjokull-sest-ekki-lengur-myndir.

Gletsjerresten in Nederland
Ook in Nederland waren er lang geleden gletsjers te vinden. Zo zijn er nog verschillende restanten van gletsjers uit de voorlaatste ijstijd in ons land zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de zwerfkeien in Drenthe. Dat zijn in feite de stuwwallen van het landijs dat in de voorlaatste ijstijd tot over ons land reikte. Deze stuwwallen bestaan uit door een ijstong opgestuwd materiaal en het grootste stuwwalcomplex in ons land is de Veluwe. Het bestaat uit meerdere stuwwallen, waarvan de Oost-Veluwestuwwal met zijn 110 meter de grootste en hoogste van ons land is.

Bronnen: Ruv.is, MeteoGroup, NASA

Datum: zondag 12 maart 2017, 13:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, IJsland, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry