Kooldioxide gehalte komende weken voor het eerst boven 410 ppm

07/03
2017
De komende weken verwachten wetenschappers dat het kooldioxide gehalte in de atmosfeer wederom een record zal behalen. Op Hawaii, waar men op op Mau Loa al jarenlang broeikasgassen meet, zal het CO2 gehalte deze maand of in april voor het eerst sinds mensenheugenis 410 parts per miljon bereiken.

Waarden CO2 niet altijd even hoog

Al jaren zien wetenschappers een stijging van de broeikassen op aarde. Vorig jaar werd voor het eerst een CO2 gehalte boven de 400 ppm gemeten. De komende weken bereiken we een nieuw record, 410 ppm. Wanneer precies deze hoogste waarde wordt bereikt is afhankelijk van windpatronen en andere factoren die de dagelijkse metingen beïnvloeden. Het gehalte van CO2 in de atmosfeer is niet altijd even hoog. Er zijn perioden dat het CO2 gehalte relatief laag is. Op het noordelijk halfrond is dat in de zomer als er veel planten zijn die kooldioxide inademen en zuurstof uitademen. In de winter, als er minder planten en bomen aanwezig zijn, worden veel hogere CO2 waarden in de atmosfeer op het noordelijk halfrond gemeten. Op het zuidelijk halfrond zijn perioden met lage en hoge CO2 waarden precies omgekeerd.

Zijn de afspraken van de klimaatconferentie nog te handhaven?

Steeds hogere concentraties broeikasgassen uitgestoten door menselijke activiteiten zijn de oorzaak van het verder oplopen van de wereldtemperatuur. Dat resulteerde vorig jaar, in 2016 tot een recordhoge temperatuur van maar liefst 1.21 graden boven het gemiddelde in de periode tussen 1881 en 1910. De piekwaarde van 2016 werd overigens mede veroorzaakt door de sterke El Niño. De verwachting is dat ook 2017 door het hoge CO2 gehalte tot een van de allerwarmste jaren ooit zal worden. Of het record van 2016 zal worden overtroffen, is nu nog niet te zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat de wereldwijde temperatuurstijging de komende jaren in rap tempo doorgaat en het de vraag is of de afspraken die tijdens de grote klimaatconferentie in Parijs in 2015 gemaakt zijn om de wereldwijde temperatuur onder de 2.0 graden te houden is, wel gehandhaafd kunnen worden.

Verdere temperatuurstijging, meer extreem weer

Als de CO2 uitstoot wereldwijd jaarlijks met 2.5 ppm oploopt zoals wetenschappers voorspellen, zal ook de temperatuur verder stijgen met als gevolg dat ook het aantal events met extreem weer zoals langdurige droogte bijvoorbeeld op dit moment in de Hoorn van Afrika of extreme neerslag verder stijgen.

Bron: Climate Central

Datum: dinsdag 7 maart 2017, 11:42
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Hoorn, Noord-Holland, Parijs

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry