Wisselvallig, maar zachter

06/03
2017
Op de overgang van de winter naar de lente zien we in Europa altijd grote verschillen optreden. En ook nu is dat het geval. In noordelijk Scandinavië is het onder invloed van een hogedrukgebied nog steeds volop winters, met overdag matige tot strenge vorst in combinatie met veel zon en enkele sneeuwbuien. In de nachten vriest het er regionaal zelfs zeer streng, tot ruim 20 graden onder nul. In het uiterste zuiden van Europa zien we ook temperaturen in de twintig graden, maar dan boven nul en met flink wat zonneschijn. De Spaanse Costa’s en vakantie-eilanden reiken soms al tot een graad of 25. En alles daar tussenin heeft te maken met wisselvalligheid…

Tussen het hogedrukgebied boven het noorden van Scandinavië en eentje net ten zuidwesten van Spanje en Portugal glijden momenteel om de haverklap lagedrukgebieden en bijbehorende storingen de centrale delen van Europa in. Op het moment van schrijven liggen er 3 kernen van lage luchtdruk boven het Europese vasteland en er liggen er ook alweer 3 klaar boven de Atlantische Oceaan. Het is dan ook behoorlijk wisselvallig en voorlopig lijkt daar weinig verandering in te komen.

Buien
Eén van die drie lagedrukgebieden ligt vandaag zowel op hoogte als aan de grond boven ons land en daar krult een bewolkingsband omheen, die zowel vlak ten noorden, als over het uiterste zuiden van het land ligt. De meest zuidelijke wolkenband is actiever en daar vallen vandaag dan ook de meeste buien. Het midden en noorden van het land zijn meest droog, al schuift in de loop van de middag de meer noordelijk gelegen wolkenband zuidwaarts het land in, waarna de buiigheid daar ook weer iets toeneemt.

Koudere lucht
Het lagedrukgebied hoger in de atmosfeer is gevuld met koude lucht, op circa 5 kilometer hoogte, ofwel het 500hPa vlak, is het vandaag en ook dinsdag -32 graden, en aan de grond draait de wind aan de achterzijde van het lagedrukgebied tijdelijk naar het wat frissere noordwesten.

Temperatuursdip
Ten opzichte van de voorgaande dagen en ook de komende dagen zakt de maximumtemperatuur morgen – dinsdag – met zo’n koude bovenlucht eventjes terug tot 5 graden langs de noordkust en 9 graden langs de grens met België. Er is dan wel sprake van een temperatuursdip, maar eigenlijk zijn het vrij normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Klimatologisch gezien hoort het in deze tijd van het jaar 8,5 graden te zijn in De Bilt en ’s nachts 1,5 graden. Daar zitten we dus niet ver vanaf. In de nacht naar woensdag klaart het wat op en bij weinig wind weet het dan nog af te koelen tot rond het vriespunt in Groningen. Plaatselijk komt het daar dus nog tot een graadje vorst.

Langdurige regenval
Lang houden de opklaringen in de nacht naar woensdag geen stand, want vanuit het westen neemt op nadering van een actieve storing de bewolking snel toe en tegen de ochtend volgt overal regen. Het regent die dag langdurig en regionaal kan meer dan 10 millimeter vallen. Ook steekt er dan een stevige zuidwestenwind op, aan de kust soms windkracht 6 tot 7. Aan de achterzijde van dat front stroomt vervolgens steeds zachtere lucht onze omgeving in en de temperatuur stijgt dan ook snel tot in de dubbele cijfers. In het zuiden van het land wordt het lokaal 12 graden.

Zacht, maar wisselvallig
De dagen daarna bevinden we ons in relatief milde lucht, met overdag gemiddeld een graad of 12 en vrijdag lokaal zelfs een lenteachtige 15 graden. Het weer zelf neigt echter nog niet naar de lente, want ondanks de hogere temperaturen blijft bewolking overheersen en valt vrijwel dagelijks een aantal buien of wat regen. Maart roert zijn staart!

Datum: maandag 6 maart 2017, 14:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Costa, De Bilt, Groningen, Portugal, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry