Hennis speelt VIP voor Maligangers

02/03
2017
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert speelde vandaag een ‘very very important person’ (VVIP). Dat gebeurde tijdens een rollenspel voor militairen die zich voorbereiden op de VN-missie in Mali. Het scenario op de Leusderheide bij Amersfoort vormde het slotstuk van oefening Desert Falcon 2.

De minister bezocht de 2-weekse integratieoefening waarin infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade, de verkenners van 13 Lichte Brigade en andere Defensie-eenheden hun samenwerking fijn slepen. Zij nemen vanaf april als 2e Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup (LRRPTG) de verkenningstaak voor de missie in Mali voor hun rekening.

Rollenspel

Hennis benutte haar bezoek met een bijdrage aan een zogenoemd key leader engagement-scenario. Ze kroop in de rol van de hoogste VN-functionaris in Mali. Ook haar gastheer, commandant 11 Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal Kees Matthijssen, had een aandeel. Hij speelde de plaatsvervangend force commander van Minusma.

In veiligheid

De kopstukken werden per helikopter ingevlogen voor een gesprek met 2 lokale leiders over de situatie in de regio. Aan de LRRPTG de taak het gesprek tussen de hoge leiders te organiseren en te beveiligen. Een geënsceneerde aanslag maakte een abrupt einde aan de bijdrage van Hennis. De bewindsvrouw werd, precies zoals het hoort met een VVIP, direct van de gesprekslocatie weggeleid en per heli in veiligheid gebracht.

Oer-Hollands weer

De snelle 'extractie' van de minister was gelijk het end of scenario van Desert Falcon 2. De oefening was wat de Maligangers zelf en de organisatie betreft een nauwgezette voorbereiding op de naderende missie in Noordwest-Afrika. Alleen het oer-Hollandse weer onderscheidde zich van de zinderende Malinese weersomstandigheden.

Datum: donderdag 2 maart 2017, 15:57
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Mali, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry