Doris Day

22/02
2017
Het waait vanochtend al stevig, maar er komt nog een portie wind aan… Donderdag passeert een stormdepressie die eventjes zelfs een windkracht 10 zal veroorzaken aan zee. Ook worden er (zeer) zware windstoten verwacht, die mogelijk problemen veroorzaken tijdens bijvoorbeeld de avondspits.

We hebben al een tijdje te maken met een uitgestrekte storing boven onze omgeving, een langgerekte band met bewolking en regen die van west naar oost vanaf Engeland richting Polen ligt. Net ten westen van Ierland ontwikkelt zich momenteel een lagedrukgebied. Die depressie diept zich razendsnel verder uit en krijgt een steeds lagere luchtdruk en ook een steeds pittiger windveld.

Donderdag Doris Day
Ook Engeland maakt zich al op voor Storm Doris, zoals ze deze depressie genoemd hebben. Doris trekt donderdagmiddag dwars over Engeland, van Wales naar Oost-Engeland, en brengt daar windstoten van 80 tot lokaal misschien wel meer dan 100 kilometer per uur met zich mee. Vervolgens heeft ‘Doris’ een kerndruk bereikt van 977 hPa en trekt naar onze noordwestkust. Eenmaal bij Nederland belandt, bereikt de kerndruk zijn dieptepunt met 975 hPa. Het windveld is dan op zijn pittigst en we krijgen bij ons aan zee zeer zware windstoten in combinatie met stormwinden.

Details
Donderdagochtend vroeg is het nog vrij rustig. Wel regent het op veel plaatsen. Het regengebied trekt geleidelijk naar het oosten weg. Daarop volgens kan in de middag de zon eventjes doorbreken, voordat een nieuwe plens met regen arriveert in de avond. In de tussentijd wakkert de zuidwestenwind verder aan. Rond het middaguur is het al stormachtig aan zee en niet zo snel daarna gaat het stormen. De meeste wind wordt door de weermodellen berekend aan de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland. Daar kan het lokaal ook eventjes tot een windkracht 10 komen, een zware storm.

Zeer ware windstoten
De windstoten zijn verraderlijk. We hebben een poeierende jet precies boven onze omgeving, dat betekent dat het ook op grotere hoogte fors waait. Dat gaat zware windvlagen veroorzaken. In de loop van de middag kunnen er aan zee al windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur. Zulke windsnelheden vallen onder de categorie ‘zeer zware windstoten’. Met een aanhangertje de weg op, is dan sterk af te raden… Het windveld breidt zich geleidelijk verder uit over het land.

Opvallend
Opmerkelijk in deze situatie van donderdagmiddag en avond, is dat de windstoten boven land ook zeer fors uitpakken. Vanaf de namiddag en in de avond is het flink onstuimig en komt er boven land een windkracht 6 tot soms zelfs 8 te staan. Uithalers zijn mogelijk met 75 tot 100 (!) kilometer per uur.

Regen
Over de regen hebben we het nog niet eens gehad. Terwijl dat ook een punt van aandacht is. Woensdag en donderdag samengenomen verlopen kletsnat. De natste gebieden zijn waarschijnlijk de oostelijke regio’s. Zo wordt er in delen van Gelderland, Overijssel en ook het rivierengebied in twee dagen tijd 20 tot 40 millimeter hemelwater verwacht, lokale uitschieters van meer dan 50 millimeter zijn mogelijk.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 22 februari 2017, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Ierland, Overijssel, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry