Storm door straalstroom op stoom

21/02
2017
Tot dusver was het onmiskenbaar de winter van de hogedrukgebieden. Dat kwam duidelijk naar voren in de gemiddelde wind tot dusver. Die bleef aanzienlijk onder de norm. Ook de beoogde opbrengst van windmolenparken bleef daarmee trouwens onder de norm. De hogedrukgebieden hingen samen met het uitblijven van een goed ontwikkelde straalstroom vanuit het westen. Het is zeer waarschijnlijk dat de veel te warme Noordpool daar een rol in heeft gespeeld. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de Noordpool en de gematigde breedten, des te zwakker is de westelijke stroming. Een zwakke stroming gaat bovendien eerder meanderen. In de grote bochten en lussen vormen zich traag bewegende lagedrukgebieden en hogedrukgebieden. In ons land hadden we de afgelopen maanden vooral te maken met de hogedrukgebieden.

Ouderwetse diepvries

Deze week is het Noordpoolgebied eindelijk een echte diepvries geworden met normale temperaturen tot rond de -30 graden. Het is niet duidelijk waarom de Noordpool nu voor het eerst sinds september vorig jaar weer eens normale temperaturen meemaakt. In ieder geval is de aanvoer van warme lucht van zuidelijke herkomst tijdelijk aan banden gelegd. Direct is de oppervlakte aan zee-ijs ook weer wat serieuzer gaan groeien, al blijft de oppervlakte min of meer record laag. De gemiddelde dikte (en dus het volume) is overtuigend veel lager dan ooit gemeten. Of het puur toeval is, dat we juist nu de ‘polaire’ straalstroom op het noordelijk halfrond op kracht zien komen, lijkt me onwaarschijnlijk.

Bijna op geluidssnelheid

Ook op de Pacific, ten westen van de Verenigde Staten, is de straalstroom nu zeer krachtig. Op jumbonetniveau worden daar windsnelheden gehaald tot dik boven de 200 km/uur. Een vliegtuig dat van Hawaii naar Californië vloog, haalde gisteren een snelheid van 1114 km/uur en profiteerde overduidelijke van een fikse staartwind. Maar het gevolg van de actieve ‘jet’ die gericht is op Californië, is ook ernstige wateroverlast met op grote schaal overstromingen. Daar hebben ze trouwens al de hele winter last van herhaaldelijke situaties met aanhoudende regenval. Alle waterreservoirs zijn tot de rand gevuld. Sommige lopen letterlijk over. De regen was aanvankelijk meer dan welkom na jaren van ernstige droogte, maar dit is het andere uiterste.

Volle regenmeters

Ook in ons land krijgen we nu in toenemende mate te maken met een goed ontwikkelde straalstroom. Het draait uit op zacht, wisselvallig en met name donderdag ook onstuimig weer. Vandaag bevinden we ons aan de noordkant van het heen en weer pendelende ‘polaire’ front, dat gekoppeld is aan de straalstroom. Door een grote en actieve depressie nabij IJsland wordt het front vanavond als warmtefront vanuit het zuidwesten weer ons land binnen geblazen. Het gaat regenen en langs de kust ook krachtig waaien. Uiteraard blijft het zacht. Morgen wordt het front als koufront weer naar het zuiden geduwd. Maar het front komt min of meer evenwijdig aan de straalstroom te liggen. Daardoor gaat het front als een vlag in de wind wapperen en golven. Het golvende front belooft vooral in een brede strook over het midden van het land veel regen te geven. Hoeveelheden van 10 tot 20 millimeter in 24 uur zijn te verwachten.

Stormdepressie

Woensdag kan een golf in het front veel verder naar het westen, op het midden van de Atlantische Oceaan, de wind in de zeilen krijgen. Letterlijk, want de golf profiteert van een actief stuk in de straalstroom. De golf wordt als het ware onstabiel en kan zich in korte tijd ontwikkelen tot een zelfstandige nieuwe stormdepressie. Het systeem trekt donderdag van Schotland naar de Noordzee om noord van de Wadden langs te scheren in de loop van de donderdagmiddag. Het koufront van de depressie trekt gedurende de ochtend met regen over het land. In de middag volgen opklaringen en is het wachten op het belangrijkste windveld dat het lagedrukgebied met zich meeneemt.

Onstuimige donderdagmiddag

Het windveld bereikt in de tweede helft van de middag de kust. Vooral de Noordwestkust en de Wadden maken dan kans op een volwaardige storm, windkracht 9, uit zuidwest- tot westelijke richting. Mogelijk dat het zelfs even tot zware storm komt, windkracht 10. Daarbij kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot minstens 100 km/uur. Landinwaarts gaat het niet stormen, maar komt het wel tot zware windstoten van 75 tot 90 km/uur. Het hoogtepunt van het windveld trekt gedurende de avondspits over het land. Het verkeer kan serieuze hinder ondervinden van het onstuimige weer.

Winterse bui

Achter de stormdepressie luwt de wind vrijdag maar stroomt er tijdelijk welk koudere lucht het land binnen. Op anderhalve kilometer hoogte daalt de temperatuur tot rond de -6 graden. Het klaart enigszins op maar er vallen ook nog enkele buien. Die kunne vergezeld gaan van hagel of zelfs wat natte sneeuw. Formeel kunnen we spreken van winterse buien maar de winter komt zeker niet terug. Want de westelijke stroming gaat in het weekend nog even door. Maar na het weekend wordt de straalstroom naar alle waarschijnlijkheid toch weer aan banden gelegd. Of het bij ons dan toch nog wat kouder wordt is zeer de vraag. Waarschijnlijk niet. De Noordpool wordt wel weer een heel stuk warmer.

Datum: dinsdag 21 februari 2017, 11:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry