Erasmusprijs 2017 toegekend aan Michèle Lamont

21/02
2017
AMSTERDAM (EZPress) - De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2017 toegekend aan de Canadese cultuursocioloog Michèle Lamont (1957). Zij is hoogleraar Sociologie aan Harvard University, waar zij werkzaam is als Professor of African and African American Studies en als Robert I. Goldman Professor of European Studies. Zij ontvangt de prijs voor haar geëngageerde bijdrage aan het onderzoek in de sociale wetenschappen naar de relatie tussen kennis, macht en diversiteit.

Lamont heeft haar wetenschappelijke carrière gewijd aan de vragen hoe maatschappelijke omstandigheden ongelijkheid en sociale uitsluiting teweegbrengen en hoe gestigmatiseerde groepen hun eigenwaarde bewaken. In haar onderzoek staan kwesties centraal als: Hoe bepaalt iemands afkomst (wat betreft klasse, etniciteit en gender) hoe deze persoon tegen de werkelijkheid aankijkt? Hoe verhoudt het welbevinden van minderheden zich tot het welbevinden van de samenleving als geheel? Op basis van baanbrekend internationaal-comparatief onderzoek laat zij zien dat er voor achtergestelde groepen wel degelijk perspectieven bestaan om te komen tot nieuwe vormen van eigenwaarde en respect.

Op zoek naar succesformules voor sociale weerbaarheid, vraagt Lamont zich af welke culturele factoren en institutionele structuren leiden tot veerkrachtiger samenlevingen. Daarbij laat zij zien dat de aanwezigheid van diversiteit vaak leidt tot vitalere en productievere onderlinge verhoudingen, zowel in een maatschappelijke als in een wetenschappelijke context. Daarbij richt Lamont haar kritische blik ook naar binnen: zo analyseert zij welke opvattingen over waarde en kwaliteit ten grondslag liggen aan oordeelsvorming binnen de sociale wetenschappen. Juist in het huidige tijdsgewricht, waarin de autoriteit en waarheidsaanspraken van wetenschappers steeds vaker in twijfel worden getrokken, is dit onderzoek van groot belang.

Met haar interdisciplinaire aanpak, kritische blik en internationale oriëntatie betoont Lamont zich een voorvechter van het waarborgen van diversiteit in wetenschap en maatschappij. Daarmee belichaamt zij het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting uitdraagt.

Korte biografie Dr. Michèle Lamont

Michèle Lamont, geboren in Toronto en opgegroeid in Québec, studeerde in Ottawa en in Parijs. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteiten van Stanford en Princeton in de Verenigde Staten, is zij sinds 2003 verbonden aan Harvard University. Zij schreef tientallen boeken en artikelen over uiteenlopende onderwerpen zoals sociale ongelijkheid en uitsluiting, racisme en etniciteit, en instituties, wetenschap en onderwijs. In haar meest recente boek Getting Respect (2016) gaat ze in op de vergaande invloed die discriminatie heeft op het alledaagse leven van gestigmatiseerde groepen. In haar eerdere boek How Professors Think (2009) wordt uit de doeken gedaan hoe in de academische wereld wordt bepaald wat wel en niet als waardevolle kennis wordt beschouwd.

Als internationaal invloedrijk socioloog heeft Lamont bovendien een grote rol gespeeld in het verbinden van Europese en Amerikaanse onderzoeksrichtingen binnen de sociale wetenschappen. In 2002 was zij medeoprichter van het Successful Societies Program aan het CIFAR. In 2016 ontving zij een Eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten. Zijne Majesteit de Koning is Regent van de Stichting. De Erasmusprijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000. De prijs zal worden uitgereikt in november 2017.

Naar aanleiding van de toekenning van de Erasmusprijs zal een gevarieerd activiteitenprogramma rond Michèle Lamont en het thema ‘Kennis, Macht en Diversiteit` worden georganiseerd.

//Einde bericht

Bron: Stichting Praemium Erasmianum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 21 februari 2017, 09:45
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Canada, Frankrijk, Leiden, Noord-Holland, Parijs, Toronto, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry