Wolkbreuk zet Malaga in korte tijd onder water

20/02
2017
Zwaar onweer heeft gisternacht in de ook bij veel Nederlanders bekende en aan de Costa del Sol gelegen Zuid-Spaanse stad Malaga grote overstromingen en enorme overlast gebracht. Viel er in totaal meer dan 150 millimeter regen, het leeuwendeel daarvan (126 millimeter) kwam in slechts 2 uur tijd (in de nacht tussen 3 en 5 uur) op de stad terecht. Daarbij hagelde het een tijdlang en kwam het in de stad tot ongeveer 600 blikseminslagen.

Malaga (een stad met ruim 600.000 inwoners) ligt aan een grote baai en is omgeven door bergen. Ook in de stad zelf zijn de hoogteverschillen groot. Als het tot extreme regenval komt (en vrijwel ieder jaar gebeurt dat één of meerdere keren) is het dan ook alle hens aan dek om het vele water, dat van alle kanten de laaggelegen benedenstad in komt stromen, af te voeren. Daar waar in de hogere delen schade aan wegen en gebouwen ontstaat door erosie, loopt de benedenstad compleet onder en dringt het water garages en gebouwen binnen. Het tempo waarin dat gebeurt, kan adembenemend zijn. Tussen niets en een noodsituatie zit soms niet meer dan een kwartier. Mensen kunnen totaal verrast worden door de watermassa’s die vanuit de bergen omlaag komen.

Water vindt altijd zijn loop terug
|
Om de waterafvoer in goede banen te leiden, zie je overal langs de Costa del Sol afvoerkanalen die arroyo’s worden genoemd. Het grootste deel van het jaar staan deze kanalen droog. Omdat er aan de zuidkust veel ruimtegebrek is, worden ze soms ook als parkeerplaatsen gebruikt, of voor andere doeleinden ingezet. Als het jarenlang droog is, besluiten plaatselijke overheden ook weleens de kanalen te dempen om bij voorbeeld de boulevard door te trekken. Maar als de regen dan wel een keer komt, weet het water de oude afvoeren maar al te goed te vinden en worden de gaten in de boulevard als vanzelf in ere hersteld. Hetzelfde gebeurt met voormalig beken, waarin bij voorbeeld in de loop van de tijd wegen zijn aangelegd. Om die reden is de schade aan de infrastructuur tijdens wolkbreuken als die van gisteren ook altijd groot. Hele stukken van wegen slaan weg, met de eventuele auto’s die erop staan erbij. Het levert iedere keer indrukwekkende beelden op.

Ook de in Spanje veel voorkomende vorm van bouwen, waarbij huizen zonder tussenruimte aan elkaar worden geschakeld, levert een bijdrage aan de overlast. Als het water in zo’n straat eenmaal begint te stromen, kan het die straat alleen nog maar volgen (omdat er geen uitgangen zijn). Op een bepaald moment wordt de stroming zo sterk, dat geparkeerde auto’s worden meegesleurd. Komen die, en dat gebeurt niet zelden, ergens in de straat op een grote hoop terecht, dan wordt het water erachter opgestuwd. Voordat je het weet staat huizen zo vol met een metersdikke laag water. Mensen zijn op deze manier in bars, die in enkele minuten tijd tot bijna het plafond aan toe onder water kwamen te staan, weleens bijna verdronken. De paniek is op zo’n moment natuurlijk totaal.

Geen persoonlijke ongelukken

Als door een wonder is het gisteren in Malaga niet tot persoonlijke ongelukken gekomen, al speelden alle hiervoor beschreven voorbeelden van overlast zich in de stad wel af. Toen het eenmaal licht werd, lagen grote delen van het centrum en de oostelijke wijken er desolaat bij. Overal zag je modder op de straten, lagen auto’s kriskras verspreid door het gebied en waren andere vormen van schade zichtbaar. Grote delen van het strand waren met een dikke laag hagel bedekt en overkappingen van terrassen hadden het onder druk van wind, hagel en regen begeven.

Rivieren als de Guadalmedina en de Fuengirola, die door de droogte van de laatste jaren vooral leeg hadden gestaan, traden nu buiten hun oevers. Ook buiten Malaga richtte de regen schade aan, zoals in Torremolinos, Benalmádena en Mijas. Ondanks de heftige wolkbreuk van gisteren hebben de stuwmeren in het gebied hun niveau van het afgelopen jaar om deze tijd nog niet hersteld. Wel is er flink wat water bijgekomen. Alleen het (kleine) stuwmeer bij Istán, niet ver van Marbella, staat nu vol. Hier hebben ze de schuiven moeten openen om het overtollige water naar zee af te voeren.

Even wat beter
Het slechte weer in het zuiden van Spanje werd veroorzaakt door een afsnoering van kou in de bovenlucht, boven het noorden van Afrika. Met een zuidoostelijke tot oostelijke wind werd relatief warme en erg vochtige lucht tegen de bergen bij Malaga aan geblazen, daar resulterend in de vorming van de zware onweersbuien. Ook vandaag kunnen nog een paar laatste buien vallen, daarna lijkt het een aantal dagen droog te blijven en kan het opruimen van de schade beginnen. Het is overigens niet voor het eerst deze winter dat Malaga door zware regen wordt getroffen. Eerder gebeurde het al in de voorbije decembermaand. Die schade van toen was eigenlijk net opgeruimd.

Bronnen: MeteoGroup en Diario Sur.

Datum: maandag 20 februari 2017, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Costa, Huizen, Leiden, Limburg, Noord-Holland, Spanje, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry