Ministerie IenM behaalt als eerste ministerie certificaat CO2-Prestatieladder

16/02
2017
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), inclusief de onderdelen RWS, ILT, KNMI en PBL, heeft zich als eerste ministerie gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder. Staatssecretaris Sharon Dijksma kreeg op donderdag het CO2-bewust certificaat overhandigd. Het afgelopen jaar heeft IenM een forse CO2-reductie bereikt van 17 procent ten opzichte van 2015. Het ministerie wil uiterlijk in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en de komende tijd doorgroeien naar de hoogste trede (trede 5) van de prestatieladder.

De CO2-Prestatieladder geeft inzicht in hoe een organisatie omgaat met het beperken van CO2-uitstoot. Het is een managementinstrument met 5 treden. De eerste 3 treden gaan over het inzicht, ambitie en reductie binnen de eigen organisatie. Trede 4 en 5 gaan verder. Er wordt dan gekeken naar de hele keten: van aannemer tot gebruiker. IenM is gecertificeerd op trede 3 en wil binnen enkele jaren op de hoogste trede zitten.
Na gemeente Renkum is IenM de eerste overheid die ook de eigen organisatie heeft weten te certificeren. Alliander en ProRail zijn de enige andere (semi)publieke organisaties met dit certificaat.

Vooral in het bedrijfsleven wordt de CO2-Prestatieladder al veel gebruikt om aantoonbaar te maken dat professioneel op het terugdringen van de eigen uitstoot wordt gestuurd. Door overheden werd het instrument tot op heden vooral gebruikt om in aanbestedingen onderscheid te maken in de duurzaamheid van inschrijvende partijen.

Resultaten

De forse CO2-reductie van 17 procent heeft IenM vooral bereikt door de inkoop van groene stroom van Nederlandse bodem en toepassing van biobrandstoffen bij de Rijksrederij. Ook vervanging openbare verlichting langs snelwegen door LED draagt nu, maar vooral in de toekomst, substantieel bij aan reducties. Rijkswaterstaat, als grootste uitvoeringsorganisatie van IenM, is onderdeel van het IenM-certificaat. De uitstoot en besparingen van het ministerie worden voornamelijk door Rijkswaterstaat bepaald.

Klimaatneutraal in 2030

IenM wil uiterlijk in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en de komende tijd doorgroeien naar de hoogste trede (trede 5) van de prestatieladder. Deze week stelde IenM nieuwe ambities voor de duurzaamheid van de eigen organisatie vast. Deze wordt gecentreerd rond 3 prioriteiten: klimaat en energie, circulaire economie en verankering van duurzaamheid in alle werkprocessen. De komende maanden worden de ambities en acties van het ministerie op dit vlak samen met medewerkers en stakeholders verder uitgewerkt.

Datum: donderdag 16 februari 2017, 14:00
Bron: Rijkswaterstaat
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Renkum

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry