Weekoverzicht Defensieoperaties

14/02
2017
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando speurde het Haagse luchtruim af naar drones bij de Future Force Conference (FFC). De tweedaagse bijeenkomst trok 1.200 bezoekers uit 50 landen met 95 vooraanstaande sprekers op het gebied van het internationale defensie- en veiligheidsdomein. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot 13 februari.

Generaal Middendorp tijdens de Future Force Conference met intelligente robot Pepper.

Ter bescherming van de conferentie in het World Forum zette Defensie ook capaciteit in op chemisch, biologisch, straling en nucleair gebied voor een preventieve inspectie in voorbereiding op de conferentie.

Lopende operaties/acties binnenland:

De Defensie Duikgroep hielp de hoofdofficier van Justitie door een duikteam in de omgeving van Amsterdam in te zetten. In het Caribisch gebied is het stationsschip Zr. Ms. Holland afgelost door Zr. Ms. Van Amstel. De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 20 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Minister Hennis-Plasschaert op weg naar taakgroep Desert Falcon.

Lopende operaties buitenland:

Minister Hennis bezocht de troepen in Mali. Ze sprak hier onder andere met vertegenwoordigers van de logistieke eenheden, de geneeskundige dienst, de genie- en de hersteleenheden. Ook een bezoek aan de lange-afstandspatrouille taakgroep Desert Falcon en het helikopterdetachement was onderdeel van het programma.

Chinook transporthelikopters stonden stand-by voor medische evacuaties en transporteerden troepen. Ook maakten zij bevoorradingsvluchten voor de lange-afstandspatrouille taakgroep, die inlichtingen verzamelde. De lange-afstandspatrouille taakgroep adviseerde over de opbouw van het MOC (Operational Coördination Mechanism) en een eenheid ervan hielp een checkpoint van het Malinese leger aan een belangrijke route verbeteren door het aanbrengen van versterkte opstellingen. De genie verzorgde basislessen in het herkennen van IED’s. In Kidal verzamelde de lange-afstandspatrouille taakgroep informatie voor de Force Commander in Bamako, door te spreken met lokale leiders. Ook praatten zij met contactpersonen die informatie kunnen verstrekken over bewapende terroristische groepen in de regio. In de omgeving van het Iraakse Erbil verzorgden Nederlandse militairen samen met partnerlanden diverse trainingen voor Peshmerga-strijders, zoals handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid. Belgische F-16's vlogen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakte de Belgische jachtvliegtuigen.

De KDC-10 op de thuisbasis in het Midden-Oosten.

Een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht wordt ingezet in het Midden-Oosten. Het toestel tankte in de lucht vliegtuigen bij van coalitiepartners die boven Irak en Oost-Syrië ISIS bestrijden. Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen vanaf Turkije om de coalitie te helpen bij de strijd tegen ISIS. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. Het radarvliegtuig zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueler luchtbeeld beschikt. Ook helpen de operators aan boord met de coördinatie van het militaire luchtverkeer in de regio en dragen zo bij aan de vliegveiligheid. Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Forward Support Element Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen vlogen patrouilles boven het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken. Ook vond de commando-overdracht van detachement 1 naar 2 plaats. Het eerste detachement is teruggekeerd naar Nederland. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken zij aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Datum: dinsdag 14 februari 2017, 12:06
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Bamako, Estland, Irak, Letland, Litouwen, Mali, Noord-Holland, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry