Wie is volgens de definitie van het strafrecht ambtenaar?

06/02
2017
Er zijn voor het strafrecht veel méér mensen ambtenaar dan volgens bijvoorbeeld het arbeids- en ambtenarenrecht. Bestuurders als burgemeesters, commissarissen van de Koning of Dijkgraven zijn strafrechtelijk gezien ambtenaar. Net als bijvoorbeeld wethouders, raadsleden, leden van de Staten-Generaal  en ministers. Volgens vaste jurisprudentie is voor het strafrecht ambtenaar degene die

onder toezicht en verantwoordelijkheid van de overheid

is aangesteld in een functie

waaraan een openbaar karakter niet kan worden ontzegd

om een deel van de taak van de Staat of zijn organen te verrichten. Deze definitie is zo breed dat dat ook personen zonder een in arbeidsrechtelijke zin ambtelijke aanstelling er binnen kunnen vallen: er zijn personen veroordeeld wegens het begaan van een ambtsmisdrijf die als zzp-er werkten, of medewerker waren in dienst van een BV.

Het verdient daarom aanbeveling advies in te winnen over de mogelijke toepasselijkheid van de aangifteplicht voor ambtsmisdrijven als u vermoedt dat iemand die op wat voor rechtsbasis dan ook voor de overheid werkt, misdrijven pleegt of heeft gepleegd die aan zijn functioneren zijn te koppelen.

Datum: maandag 6 februari 2017, 09:22
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry