Heet Spitsbergen, nat Spanje en Portugal

13/02
2017
Bij ons was het de afgelopen dagen koud met vorst en vooral het afgelopen weekend ook sneeuw, maar het grote hogedrukgebied waarvan het centrum een tijdje boven Finland lag, veroorzaakte op meer plaatsen bijzonder weer. Zo was het in Spanje en Portugal erg wisselvallig door een lagedrukgebied dat daar gevangen lag. En beleefde Spitsbergen opnieuw een ongelooflijk warme periode. De afgelopen ongeveer 10 dagen waren de temperaturen er ongeveer 20 graden hoger dan normaal. Met regelmatig regen en vrijwel voortdurend kwikstanden boven nul.

Om met dat laatste te beginnen: het was natuurlijk al een tijdje warm in het hoge noorden, met name in de herfst. Nog nooit duurde het op Spitsbergen, dat op bijna 80 graden noorderbreedte ligt, zo lang voordat er eindelijk een gesloten sneeuwdek lag. In oktober en november waren de temperaturen er nog zo hoog dat het er maar bleef regenen. Op 8 november viel er zelfs zoveel (meer dan 40 millimeter in 24 uur tijd, wat in het Arctische gebied feitelijk nog nooit eerder vertoond is) dat er bij Longyearbyen, de hoofdplaats van de Archipel, modderlawines omlaag kwamen.

Hogedrukgebied oorzaak warmte Spitsbergen
Pas in december werd het langzaam kouder en kwam dan toch de sneeuw. Toch was ook de decembermaand, met een gemiddelde temperatuur van -6,0 graden, tegen -13,4 graden normaal, nog ruim 7 graden warmer dan normaal. En januari deed het met -10,3 graden, tegen -15,3 graden normaal, maar nauwelijks beter. De voorbije warmteperiode begon op 3 en 4 februari, toen in het hoge noorden het hogedrukgebied op de weerkaarten verscheen dat uiteindelijk bij ons de winter opnieuw terug zou brengen. Gaat de wind aan de zuidflank van zo’n hogedrukgebied bij ons geleidelijk uit het oosten waaien, het veel noordelijker gelegen Spitsbergen (dat zich aan de noordflank van het hogedrukgebied bevindt), krijgt er een zuidwestelijke wind van.

Nu is dit iets wat vroeger ook wel gebeurde, maar toen waren de omstandigheden bij Spitsbergen heel anders dan nu. Normaal gesproken ligt er in de wateren rond de archipel in deze tijd van het jaar zeeijs, die de warme lucht vanuit het zuidwesten behoorlijk koelt voordat hij in Spitsbergen aan land gaat. Door de warmte van de afgelopen tijd, zijn de wateren rond Spitsbergen nu helemaal ijsvrij. Sterker nog, ook het water rond het veel oostelijker gelegen Nova Zembla is nog voor een belangrijk deel ijsvrij, tot aan de noordkant van het eiland aan toe. Ter vergelijking: toen Willem Barentsz meer dan 400 jaar geleden in de zomer naar Nova Zembla voer kwam hij daar zelfs middenin de zomer nog in het ijs vast te zitten. Er is sindsdien veel veranderd.

IJs op zee ontbreekt
Het ontbreken van het ijs bij Spitsbergen, is voor wat de temperaturen betreft een wereld van verschil. Op 6 februari werd het in Longyearbyen ruim 5 graden. Ter vergelijk: de gemiddelde maximum temperatuur in augustus is 4,7 graden. Het zou hetzelfde zijn als het in Nederland, middenin de winter een aantal dagen na elkaar een graad of 23 zou worden. Dan zouden we ook raar opkijken. Inmiddels is de hittegolf op Spitsbergen, die een dag of 10 heeft geduurd, voorbij. De temperaturen liggen er weer ver onder het vriespunt en dalen de komende tijd nog wat verder door, om uiteindelijk in de buurt van normaal uit te komen. En dat is tegenwoordig bijzonder.

Regen in Spanje en Portugal
De andere kant van de medaille, voor wat het weer betreft, zagen we in Spanje en Portugal. Daar hing een lagedrukgebied rond dat op veel plaatsen wisselvallig weer en nu en dan ook veel wind bracht. In de hogere gebieden viel opnieuw sneeuw. Ongelukkig zijn ze er in Spanje overigens niet mee, want er is daar op veel plaatsen in de winter nog maar weinig regen gevallen. In de in het noordwesten gelegen deelstaat Castilië en Leon stonden veel van de stuwmeren zelfs bijna leeg en maakten veel mensen zich zorgen met het oog op de komende zomer. Feitelijk moet er nog heel wat regen vallen om aan die zorgen een einde te maken. Maar die regen komt er voorlopig niet, omdat het hogedrukgebied, dat het weer bij ons nu nog in de greep heeft, de komende tijd boven het zuidwesten van Europa komt te liggen en storingen daar weer ver uit de buurt houdt.

Bij ons zachter
Bij ons schijnt de zon tot en met woensdag en wordt het bij een steeds verder naar het zuiden draaiende wind met de dag zachter. Woensdag kan het in het zuiden plaatselijk 15 of 16 graden worden. Het grappige is dat de nachten nog wel koud blijven. Zelfs in de nacht naar woensdag kan het bij voorbeeld in het noordoosten nog 3 a 4 graden vriezen. Na woensdag komt er geleidelijk meer bewolking en op termijn lijkt het ook duidelijk wisselvalliger te worden. Overdag zien we de temperaturen weer ietsje dalen, maar de nachten worden duidelijk minder koud.

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 13 februari 2017, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Finland, Portugal, Spanje, Spitsbergen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry