Een dik pak sneeuw!

12/02
2017
Een dik pak sneeuw! We hebben er even op moeten wachten, maar het is nu toch echt raak. Het is alweer jaren geleden dat er een flink sneeuwtapijt lag in delen van de Randstad. De gemiddelde wintertemperatuur tot nu toe ligt zelfs iets lager dan gemiddeld. Ook dat is een tijd geleden!

Normale winter?
De gemiddelde temperatuur van de afgelopen meteorologische winter (vanaf 1 december) komt tot nu toe uit op 0,3 graad lager dan normaal. Waarschijnlijk komen we uiteindelijk aan het einde van de meteorologische winter (28 februari) uit op precies normaal met een gemiddelde temperatuur van 3,4 graden. Het is alweer een tijdje geleden dat we een ‘normale’ winter hebben gehad. Inclusief winterweer voor een groot deel van het land.

Zachte winters
Met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden was de winter van vorig jaar (2015/2016) extreem zacht. Het kwam toen in Noordoost-Nederland tot winterweer, in januari 2016. Daar kwam ook een flink sneeuwdek te liggen van regionaal zo’n 10 centimeter dikte. Daarentegen kwam het op meetstation Vlissingen in de hele winter slechts drie keer ’s nachts tot een beetje vrieskou. Minimaal! Over het algemeen ging de winter van 2015/2016 dan ook de boeken in als de op één na zachtste winter sinds de metingen. In De Bilt werden géén ijsdagen gemeten.

Van geen naar één
De wintermaanden december en januari verliepen in de winter daarvoor (2014/2015) vrij zacht. De Bilt had één ijsdag te pakken. Strenge vorst van -10 graden werd in gehele winter nergens in het land gemeten. Toch was het geen bijzonder zachte winter, met 4,1 graden gemiddeld. Dat kwam door de maand februari, die temperaturen rond normaal met zich meebracht.

Onverbreekbaar record

Gaan we nog een winter verder terug (2013/2014) was ook die winter uitzonderlijk zacht met 6,0 graden tegenover 3,4 normaal. December, januari en februari kwamen toendertijd alle drie in de top tien van zachtste maanden terecht, sinds de metingen. Dat was een winter waarop records werden gezet, die nooit meer verbroken kunnen worden. Vlissingen had bijvoorbeeld nul vorstdagen. Bijzonder van deze winter was ook dat er nul Hellmanpunten verzameld werden. Minder dan nul is natuurlijk niet mogelijk.

En dit jaar?
De huidige winter loopt meteorologisch gezien nu ook op zijn eind. We kunnen (tot nu toe) 5 ijsdagen in De Bilt bijschrijven. Meer ijsdagen dan in de afgelopen drie winters bij elkaar! Ook is het de eerste winter sinds jaren die qua temperatuur vrij normaal verloopt, misschien wel precies normaal. De kans is namelijk vrij groot dat we op 3,4 graden uitkomen over de december, januari en februarimaand. Ook is het de eerste keer sinds jaren dat we in regio Utrecht-Amsterdam mogen spreken van een fors sneeuwdek met 5 tot 10 centimeter. Iets dat overigens ook fraai in de verwachting stond.

Lentevooruitzichten
De gemiddelde wintertemperatuur tot nu toe komt nu nog onder normaal uit. De komende dagen wordt echter zachte lucht aangevoerd en zo wordt dat gelijk getrokken. Sterk nog, we lijken de komende week een lenteweekje te krijgen met temperaturen van 7 graden op maandag tot zelfs lokaal 14 of 15 graden op donderdag. Er zitten een paar zonnige dagen tussen, de beste papieren voor de zon hebben de dinsdag en de woensdag. En dan is de sneeuw snel gesmolten!

Bron: MeteoGroup, KNMI

Datum: zondag 12 februari 2017, 12:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, De Bilt, Noord-Holland, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry