In totaal regionaal 10 centimeter!

11/02
2017
Hoger in de atmosfeer trok vrijdag vanuit het zuiden een lagedrukgebied onze kant op en op dit moment bivakkeert deze boven België en het zuiden van ons land, om later de Noordzee op te trekken. Rondom de kern worden zowel vandaag als morgen talrijke wolkenpartijen bij ons aangevoerd en daaruit valt van tijd tot tijd (mot)sneeuw. In de nacht naar zaterdag, ofwel afgelopen nacht, viel er op veel plaatsen al een dun poederlaagje en daar komt vandaag, vanavond, vannacht en morgenochtend nog het één en ander bij. In een lange strook van grofweg de Achterhoek naar Amsterdam kan er in dit hele weekend 5 tot 10 centimeter vallen, terwijl er in het uiterste noorden nauwelijks iets of niets valt.

Vanuit de omgeving van de Eifel in Duitsland worden dit weekend diverse sneeuwgebieden bij ons aangevoerd. Zaterdagochtend begon de dag op veel plaatsen al met een dun suikerlaagje, maar dat dunne laagje groeide vervolgens snel aan en resulteerde later in de ochtend op veel plaatsen in de zuidelijke helft van het land in enkele centimeters sneeuw. De meeste sneeuw viel in een strook over het midden van het land en dat blijft ook de rest van het weekend de meeste sneeuwrijke omgeving.

Sneeuwroute
De kern van het lagedrukgebied ligt namelijk boven België en daar omheen trekken de meest actieve sneeuwgebieden. Rondom een lagedrukgebied waait de wind altijd tegen de klok in en vanuit Duitsland trekt de sneeuw via Gelderland het land in en schuift vervolgens diagonaal over het land richting de Kop van Noord-Holland. Aan weerszijden daarvan valt ook af en toe sneeuw of motsneeuw, maar in iets mindere mate en het uiterste noorden houdt het zelfs grotendeels droog, met vooral daar soms juist wat ruimte voor zon.

Zachtere lucht
Tegelijkertijd wordt er met die sneeuwgebieden ook iets zachtere lucht aangevoerd en vooral in het zuiden van het land is dat merkbaar. Daar weet de temperatuur vanmiddag al tot 3 graden te stijgen, waarna de sneeuw daar het komende etmaal steeds vaker over zal gaan in natte sneeuw of zelfs regen. Ook vanavond en vannacht blijft de temperatuur daar namelijk op diverse plaatsen een graadje boven nul. In de rest van het land blijft de neerslag in de vorm van (mot)sneeuw vallen.

Volgend sneeuwgebied
Vanavond arriveert volgens dezelfde, eerdergenoemde route opnieuw een gebied met sneeuw. De omgeving van de Veluwe kan weer rekenen op een verse laag en vannacht lijkt de neerslag vooral in de omgeving van Amsterdam te activeren. Volgens de laatste, diverse modelberekeningen gaat daar tot en met zondagochtend een aantal centimeter vallen, mogelijk zelfs 10 centimeter in totaal. In het zuiden valt veelal natte sneeuw of regen, en hoewel de neerslag gedurende de zondagochtend wel iets naar het noorden trekt, houdt de noordkust het opnieuw grotendeels droog.

IJzel
In de nacht naar zondag is er in een brede strook over het midden van het land, grofweg van Gelderland tot aan de westkust, risico op ijzel. De sneeuw gaat namelijk in geleidelijk zachtere lucht over in regen en valt vervolgens op een nog bevroren wegdek. Dit kan tot en met zondagochtend regionaal in verraderlijke gladheid resulteren!

Windchill
Zondagmiddag trekt het lagedrukgebied westwaarts weg, waarna drogere lucht vanuit het oosten ons land steeds verder verovert. De zon komt geregeld tussen de wolkenvelden door en met de zon erbij weet de middagtemperatuur vervolgens in Zeeland, Brabant en Limburg alweer tot rond 6 graden te stijgen. In de noordelijke helft van het land is het met een graad of 2 nog een stuk kouder. Helemaal als we de schrale noordoostenwind nog meerekenen, want hierdoor lijkt het gevoelsmatig nog gewoon te vriezen.

Lenteweer
Na het weekend krijgt de zon steeds meer ruimte en lopen de temperaturen overdag snel op. Halverwege de week zelfs tot in de dubbele cijfers en met wat zon erbij lijkt het dan wel lente. Wel blijven de nachten tot die tijd koud, met over het algemeen nog lichte vorst. Later in de week worden ook die echter minder koud, met minimumtemperaturen boven nul.

Datum: zaterdag 11 februari 2017, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Duitsland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry