Geen schaatsijs maar wel een beetje sneeuw

09/02
2017
Door hardnekkige bewolking vriest het niet hard genoeg voor de vorming van schaatsijs. Wel valt er uit de wolken af en toe een beetje sneeuw.

Vorst door bewolking slechts licht

Het vriest weer in heel Nederland. Een oostenwind voert koude lucht aan vanuit Duitsland. Ondanks de bewolking boven ons land heeft het afgelopen nacht op de meeste plaatsen gevroren. Tot matige vorst kwam het niet, de laagst gemeten temperatuur was -3.4 graden in Nieuw Beerta in het noordoosten van Groningen.

Geen schaatsijs

De komende dagen staat een oostelijke stroming aan de zuidflank van Scandinavisch hogedrukgebied voor de aanvoer van koude lucht. Hoe hard het gaat vriezen wordt mede bepaald door het wolkendek. Indien het opklaart, kan het in deze luchtsoort matig vriezen met temperaturen van -5 graden of zelfs nog wat lager. Indien het bewolkt blijft, blijft de vorst beperkt en zal het hooguit licht gaan vriezen met temperaturen tussen -1 en -4 graden. Door dat het bewolkt is en de vorst beperkt blijft, is de ijsgroei minimaal en kan er helaas niet geschaatst worden.

Gevoelstemperatuur

Ook overdag is het koud met temperaturen op de thermometer tussen -1 graad in het noorden en oosten en +2 tot 4 graden in de zuidelijke provincies. Voor het gevoel is het nog kouder. Er waait een matige oosten- tot noordoostenwind, kracht 3 tot 4. Door de koude wind voelt het in het noorden aan alsof het 6 graden vriest, in het midden van het land ligt de gevoelstemperatuur vandaag en morgen rond -3 graden en in het zuiden voelt het alsof het 1 graad vriest.

Sneeuw

Boven ons land hangt een dikke laag bewolking. Die begint al op 350 meter en is 1.5 km dik. De lucht is zo vochtig dat op sommige plaatsen (waarschijnlijk met hulp van een oud frontje) afgelopen nacht een beetje sneeuw uit de wolken is gevallen. Op diverse plaatsen in Utrecht, Gelderland en Brabant krijgen we meldingen en foto’s binnen wat een dun laagje sneeuw. Het is niet veel, minder dan een centimeter, maar het kleurt het landschap wel wit. Ook hier in Wageningen kijken we vanuit de weerkamer op een witte wereld. Door de lichte sneeuwval in combinatie met wegdektemperaturen afgelopen nacht en vanochtend onder het vriespunt is het in de witte gebieden glad.

In de nacht naar woensdag viel naar het noorden toe al een laagje sneeuw. Met name in Overijssel en in Drentje is het wit. Op sommige plaatsen is zelfs een paar centimeter sneeuw gevallen. Elders in het noorden en oosten vielen een paar vlokken en kan slechts gesproken worden van lichte aanwitting.

Meer sneeuw

Vanmiddag wordt de luchtlaag tussen 350 meter en 2 km boven ons land minder vochtig. Het blijft bewolkt, maar sneeuwval wordt dan niet meer verwacht. Komende nacht en morgen overdag blijft het droog. Morgenmiddag neemt de kans op een beetje sneeuw vanuit het zuiden opnieuw toe. Dit keer op nadering van een belletje koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer. Rondom dat belletje koude lucht zit een bandje met lichte sneeuw. Even na het middaguur worden de eerste vlokken in Limburg verwacht. In de loop van de middag en avond valt er op meer plaatsen vanuit het zuiden wat lichte sneeuw. In het noorden van het land valt de sneeuw pas na middernacht. Veel zal er niet vallen, er wordt minder dan een centimeter verwacht maar misschien wel weer genoeg om het landschap weer een beetje aan te witten….

Achter het belletje koude lucht stroomt in de loop van zaterdag zachtere lucht ons land binnen. Zaterdag overdag komt het kwik overal in de plus. Mogelijk trekt in de loop van de dag vanuit het zuiden een tweede neerslaggebiedje binnen. De vraag is in welke vorm die neerslag zal vallen (natte sneeuw, regen of ijzel) en waar…

Ook volgende week oostenwinden

Het Scandinavisch hogedrukgebied breidt zich in het weekeinde uit naar de Noordzee. Aan de zuidflank van het hogedrukgebied blijven oostenwinden bij ons relatief koude lucht aanvoeren. Het ECMWF model geeft aan dat vanaf zondag ook drogere lucht wordt aangevoerd en de winterzon weer tevoorschijn komt. Overdag komt het kwik in de plus, ’s nachts blijft het voorlopig licht en door uitstraling lokaal matig vriezen en is een einde deze koud periode nog niet in zicht.

Datum: donderdag 9 februari 2017, 10:45
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Gelderland, Groningen, Limburg, Overijssel, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry