Weekoverzicht Defensieoperaties

07/02
2017
Een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vloog zijn eerste missie in het Midden-Oosten. Het toestel tankte ruim 5,5 uur lang vliegtuigen bij van coalitiepartners die boven Irak en Oost-Syrië ISIS bestrijden. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 31 januari tot en met 6 februari.

De KDC-10 stijgt op vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Door in de lucht bij te tanken, kunnen jachtvliegtuigen van de coalitie ISIS langer en effectiever bestrijden. Dergelijke toestellen van onder meer Australië, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten doen dienst als ‘vliegend pompstation’.

De Duitse NH90-helikopters zijn gearriveerd in Gao.

Mali

Na 2,5 jaar dienst in Mali keerde de laatste van in totaal 4 Apache-gevechtshelikopters terug op Nederlandse bodem. Een C-17-transportvliegtuig bracht de toestellen vanuit het Afrikaanse land naar Vliegbasis Gilze-Rijen.

In Gao kwamen de eerste 2 Duitse NH90-transporthelikopters aan. Ze vervangen de Nederlandse Chinooks, die binnenkort terugkeren. 2 van die Chinooks vervoerden afgelopen week militairen van de Task Group Desert Falcon.

Lopende operaties buitenland:

In de omgeving van het Iraakse Erbil verzorgen Nederlandse militairen met partnerlanden diverse trainingen voor Peshmerga-strijders, zoals handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid. Belgische F-16's vliegen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt de Belgische jachtvliegtuigen. Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen vanaf Turkije om de coalitie te helpen bij de strijd tegen ISIS. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. Het radarvliegtuig zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueler luchtbeeld beschikt. Ook helpen de operators aan boord met de coördinatie van het militaire luchtverkeer in de regio en dragen zo bij aan de vliegveiligheid. Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel. Mariniers van een VPD oefenen op een brugvleugel (oktober 2016).

Forward Support Element Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen vlogen patrouilles boven het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken zij aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Defensie ondersteunde bij het doorzoeken van een woning naar verborgen ruimtes op verdovende middelen, geld en/ of ander bewijsmateriaal in de omgeving van Diemen. Defensie gaf op verzoek van de burgemeester van Oisterwijk advies aan de gemeentelijke overheidsdiensten die zoekingen verrichten tijdens controles van de gemeente in een onderzoek naar hennepteelt en/of de productie van synthetische drugs en de georganiseerde criminaliteit. Defensie ondersteunde de Gouverneur van Sint Maarten in de vorm van search-capaciteit bij het doorzoeken van de gehele Point Blanche gevangenis op Sint Maarten.

Datum: dinsdag 7 februari 2017, 12:15
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Canada, Diemen, Duitsland, Eindhoven, Estland, Irak, Letland, Litouwen, Mali, Noord-Brabant, Noord-Holland, Oisterwijk, Turkije, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry