100 jaar vrouwelijke professoren hele jaar gevierd

06/02
2017
In het Westerdijkjaar staan verschillende organisaties stil bij Westerdijks verdiensten voor de wetenschap en bij de positie van vrouwen in de wetenschap. Jet Bussemaker greep onlangs het Westerdijkjaar ook aan om universiteiten aan te sporen meer vrouwelijke hoogleraren te benoemen. Zij maakt geld vrij waarmee universiteiten in 2017 100 extra vrouwelijke hoogleraren aan kunnen stellen. De Universiteit Utrecht spant zich ook het komende jaar weer extra in om het aandeel vrouwelijke hoogleraren te vergroten, de KNAW op haar beurt selecteert in twee extra verkiezingsrondes in totaal zestien vrouwelijke topwetenschappers voor het lidmaatschap.

Johanna Westerdijk

Johanna Westerdijk was een gerespecteerd, multi-getalenteerd wetenschapper met een internationale en interdisciplinaire oriëntatie. Zij werd wereldberoemd door de ontdekking van de schimmel die de iepenziekte veroorzaakt (in het Engels nog steeds aangeduid met Dutch Elm Disease). Zij had diversiteit hoog in het vaandel; zij leidde 56 promovendi op, van wie bijna de helft vrouwen. Westerdijk was niet alleen de eerste vrouwelijke hoogleraar, maar ook de eerste directeur van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW). Dit instituut bezit de grootste collectie levende schimmels ter wereld, waarvoor Johanna Westerdijk de basis legde.Het hele jaar door organiseren bij het Westerdijkjaar betrokken instellingen (publieks)activiteiten om stil te staan bij honderd jaar vrouwelijk hoogleraarschap.

Foto: Johanna Westerdijk, Collectie IAV -Atria, mét bronvermelding vrij te gebruiken.

Enkele highlights:

Datum

 

10 februari

Opening Johanna Westerdijkjaar door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent het Westerdijkjaar in het Academiegebouw in Utrecht.

10 februari

Als eerbetoon aan de indrukwekkende nalatenschap van Johanna Westerdijk verandert het CBS-KNAW zijn naam in Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, afgekort Westerdijk Instituut.

16 februari

Opening van het SchimmelLAB in het Utrechts Universiteitsmuseum met activiteiten en lezingen voor kinderen.

begin maart

De Universiteit Utrecht onthult een portrettengalerij van hedendaagse vrouwelijke hoogleraren in het Academiegebouw.

29 maart

Het evenement Meet the Professor, waarbij honderden hoogleraren basisschoolklassen op de fiets bezoeken, ook in het teken van diversiteit, vrouwelijke hoogleraren worden speciaal in het zonnetje gezet.

mei

Foodtruck met eetbare schimmels in het Utrecht Science Park

28 augustus

Het Westerdijk Instituut organiseert het publiekssymposium ‘Famous Fungi’ over schimmels die wereldfaam verkregen door hun enorme impact op onze leefwereld, en over schimmelsterren in de dop. ​

​Meer informatie

Alle informatie en nog meer activiteiten zijn te vinden op: www.uu.nl/westerdijk.

Journalisten zijn bij alle activiteiten van harte uitgenodigd en (vrouwelijke) hoogleraren zijn beschikbaar voor interviews. Neem voor aanmelden, aanvragen en afbeeldingen van Johanna Westerdijk contact op met onderstaande contactpersonen.

Universiteit Utrecht: Wietske de Lange, w.delange@uu.nl, 06 45 75 82 44

KNAW: Hugo van Bergen, hugo.van.bergen@knaw.nl, 06 2159 9939

CBS-KNAW: Thirza Stam, t.stam@cbs.knaw.nl, 06-52004155

Twitter hashtag #westerdijk

 

 

Datum: maandag 6 februari 2017, 09:31
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry