Nieuwe run versus oude runs: minder koud

05/02
2017
Winterliefhebbers/schaatsliefhebbers, waaronder een aantal meteorologen bij MeteoGroup, kijken sinds een paar dagen steeds handenwrijvend naar de nieuwste uitvoer van vooral het grote Europese model, het ECMWF. Een paar runs waren voor de lange termijnperiode (opnieuw) in de flinke wintermodus met matige tot strenge vorst in de nachten en een reeks ijsdagen. Uitzicht op schaatsijs! Echter. De nieuwste run is minder koud dan zijn voorgangers. En dit hebben we al eerder gezien deze winter: geweldige lange termijn weerkaarten voor de winterliefhebber - droomkaarten met ijskoude lucht. Maar zodra 'die lange termijn de korte termijn' is geworden, is (wat) het minder koud dan eerder nog wel werd berekend.

Dinsdag overgangsdag: regionaal een beetje sneeuw
Maar het wordt op de middellange termijn hoe dan ook koud met vorst, onder regie van een sterk hogedrukgebied boven Scandinaviƫ.

Morgen, maandag, krijgt het noorden al met wat koudere lucht te maken, met een zwakke tot matige oostelijke wind. Hier wordt het 4 of 5 graden, terwijl voor elders maximumtemperaturen van 6 tot 8 graden worden verwacht. Het is rustig weer, want er staat weinig wind met hierbij wat zon. En afgezien van wellicht lokaal een klein beetje miezerregen in vooral het noorden van het land blijft het droog.

Dinsdag volgt een oceaanstoring met op vrij grote schaal regen. Het front probeert zachte lucht het land in te duwen. Tegelijkertijd komt vrieskou vanuit Duitsland onze kant op. Hierdoor kan de regen, regionaal en vooral later op de dag, overgaan in sneeuw. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de (smeltende) sneeuw in het noorden van het land gaat vallen. Grote hoeveelheden neerslag worden niet verwacht, zodat een pak sneeuw uitblijft. Maar misschien een beetje wit, dat zou nog net moeten kunnen lukken met de huidige berekeningen op tafel. Overigens, vermoedelijk blijven Groningen, Drenthe en Overijssel net buiten de neerslagzone. Ook lijkt het neerslagfront uiteindelijk op te lossen, omdat koude, droge lucht vanuit het oosten het gaat winnen.

Noorden het koudst
Vervolgens verovert deze lucht, vrieslucht, langzaam verder terrein. Voor woensdag worden maximumtemperaturen tussen -2 graden op de Waddeneilanden en +4 graden in Zeeland en Zuid-Limburg verwacht. De oostnoordoostenwind wordt matig, de gevoelstemperaturen zullen hierdoor enkele graden lager zijn. Met in het zuiden de meeste wolkenvelden, in het noorden de meeste zonneschijn. Na een nacht met lichte tot matige vorst, de laagste temperaturen in het noorden van het land, wordt het donderdagmiddag maximaal -3 tot +2 graden. Ook dan is het noorden het koudst. Het weerbeeld ziet er redelijk zonnig uit met ook dan matige oostnoordoostenwind.

Menglucht
En voor de dagen hierna komen geleidelijk de eerdergenoemde verschillen tussen de runs om de hoek kijken. De algehele luchtstroming draait aan het einde van de week volgens de nieuwste uitvoer van het ECMWF naar het zuidoosten en voert lucht aan die voor een deel een warme oorsprong heeft, vanuit het Middellandse Zeegebied. Dit scenario was de afgelopen paar dagen wel al een beetje te zien in de pluim(en), maar had nog niet de overhand. Dit is nu dus anders in de nieuwste berekeningen. Volgens dit scenario is het wel droog met veel zonneschijn, hierbij is van enkel en alleen transportkou geen sprake. Vrieslucht vanuit Rusland en Scandinaviƫ wordt later namelijk gemengd met die van origine warmere lucht. Het gevolg is dat het eind komende week in deze 'menglucht' overdag dik boven nul kan worden - mede dankzij de vele zonneschijn - terwijl de nachttemperaturen steeds onder het vriespunt zijn (stralingvorst). Sterker nog, het kan matig vriezen. Wanneer het helder is en er weinig wind staat, kan het in de nachtelijke uren en vlak na zonsopkomst zo'n -5 tot -7 graden zijn. In de ijsgroeipluim wordt daarom ook nog steeds natuurijs berekend, maar dat 'virtuele ijs' wordt (een stuk) minder dik dan in de voorgaande berekeningen. De operationele run, de hoofdberekening, ofwel 1 van de totaal 50 berekeningen, geeft tot zaterdag 11 februari zelfs helemaal geen ijsgroei aan. Afwachten maar.

Bron: MeteoGroup, ijsgroeipluim is van het KNMI/ECMWF.

Datum: zondag 5 februari 2017, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Groningen, Limburg, Overijssel, Rusland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry