Na flitslente volgende week weer sneeuw en ijs

03/02
2017
Met steeds meer zekerheid voorzien computermodellen vanaf volgende week woensdag opnieuw een periode met winterweer. Dinsdag lijkt de overgangsdag te worden met regen en sneeuw. Vanaf woensdag wordt met een oostelijke wind droge en koude lucht aangevoerd. Het gaat ’s nachts weer licht tot matig vriezen en overdag blijft het kwik dichtbij het vriespunt. Na de sneeuw die op dinsdag valt, blijft het helder en droog en zal opnieuw een ijsvloer ontstaan. Wellicht kunnen we in het volgend weekeinde weer op ondergelopen weilanden en ijsbanen schaatsen op natuurijs!

Vleugje lente

Gisteren werd het door de aanvoer van zachte lucht vanuit het zuiden in combinatie met de winterzon op veel plaatsen 12 graden. Op de Wadden bleef het kwik onder de 8 graden steken, vanwege aanvoer over het koude water van het IJsselmeer en de Waddenzee. In Brabant werd het op sommige plaatsen 14 graden. In Woensdrecht en in Eindhoven werd het 14.2 graden. Ook vandaag wordt met een zuidstroming zachte lucht aangevoerd, maar is er meer bewolking en valt er verspreid een licht buitje. Op de meeste plaatsen wordt het 10 of 11 graden.

Engelse depressie

Vanavond en vannacht gaat het aan zee flink waaien, er komt een krachtige zuidenwind te staan. De wind wordt veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat vanuit het Kanaal over Engeland noordwaarts trekt. Landinwaarts blijft het vrij rustig met een afwisseling van opklaringen en de passage van een wolkenbandje waaruit een buitje kan vallen. Het koelt af naar 3 tot 5 graden.

Franse depressie

Zaterdagochtend begint met zon, vanuit het zuiden neemt de bewolking in de loop van de dag toe. In de middag gaat het op nadering van een depressie boven Frankrijk in het zuiden regenen. Elders gaat het in de loop van de avond en nacht regenen. Het noordoosten heeft de beste papieren. Daar blijft de zon het langst schijnen en blijft het tot in de avond droog. De wind neemt af en draait naar zuidoost tot oost. Met temperaturen tussen 6 en 10 graden is het iets minder zacht dan vandaag, naar zeker niet koud.

En nog een Franse depressie

Zondagochtend trekt de frontale neerslag via het noordoosten het land uit en is het weer een tijdje droog met vrij veel wolken en soms een beetje zon. Op nadering van een volgende Franse depressie neemt de regenkans later in de middag, avond en nacht in het zuiden van het land weer toe. Misschien dat de noordelijke helft van het land op een enkel buitje na droog blijft. Ook zondag blijft het zacht met temperaturen tussen 5 en 8 graden.

Zadelgebied

Maandag zien we op de Oceaan een actieve depressie met regen en wind de Britse eilanden en het westen van Frankrijk binnenschuiven met zachte lucht. Tegelijkertijd breidt een hogedrukgebied boven Siberië en Scandinavië zich uit. Aan de zuidflank wordt oostelijke winden koude vrieslucht in Polen en Duitsland getransporteerd waar het op uitgebreide schaal op maandag weer gaat sneeuwen. Bij ons is het op maandag stilte voor de storm. In een zadelgebied is er vrij veel bewolking, kan er in het noordoosten mogelijk een buitje vallen, maar blijft het op de meeste plaatsen droog. Ook dan bevinden we ons nog steeds in relatief zachte lucht. ’s Nachts daalt het kwik naar 2 graden. Overdag wordt het 7 graden, maar wordt het in Groningen niet warmer dan een graad of 4.

Gevecht tussen zachte en koude lucht

Op dinsdag probeert de zachte lucht vanuit het westen binnen te dringen. Dit gaat gepaard met regen vanuit het westen. In de loop van dinsdag komt vanuit het oosten de vrieskou binnen en gaat aan de oostzijde van het neerslaggebied regen over in (natte) sneeuw. Het ziet er naar uit dat de koude lucht het later op dinsdag gaat winnen. Op steeds meer plaatsen gaat het dinsdagavond en in de nacht naar woensdag sneeuwen die blijft liggen. In een strook dwars over het land (locatie is nu nog niet helemaal duidelijk) zal een paar centimeter sneeuw vallen. Tegelijkertijd wordt het met oostenwinden ook droog.

Stabiel winterweer

Vanaf woensdag lijkt de vrieskou ons hele landin de greep te hebben. De nacht naar woensdag is de eerste van een hele reeks vorstnachten. Vooral de nacht naar donderdag lijkt ijskoud te verlopen met matige en misschien wel strenge vorst (vooral in de besneeuwde gebieden). Oostenwinden voeren ook droge lucht aan. Vanaf woensdag is de winterzon helemaal terug. Met temperaturen die overdag rond en soms zelfs onder het vriespunt zullen blijven, wordt vanaf donderdag weer een ijsvloertje gevormd. Volgens de ijspluim zal het ijs daarna gestaag aangroeien en in het weekeinde op sommige plaatsen een paar centimeter dik zijn. Natuurlijk is het ijs bij lange na niet genoeg om op plassen en meren te schaatsen, maar zoals we weten uit de vorige vorstperiode kan dat op ondergelopen weilanden en sintelbanen weer vrij snel.

Datum: vrijdag 3 februari 2017, 11:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Eindhoven, Frankrijk, Groningen, Noord-Brabant, Noordelijke, Polen, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry