Opnieuw winter?

01/02
2017
De laatste sneeuw- en ijsresten zijn nu vrijwel overal wel verdwenen. We kunnen terugkijken op een ronduit winterse januarimaand. In De Bilt vroor het in ruim de helft (17 maal) van de januarinachten. De maandtemperatuur kwam uit op 1,6 graden, een afwijking van maar liefst anderhalve graad ten opzichte van de norm, zoals bepaald van 1981 tot en met 2010. Er werden 20 Hellmanpunten gescoord. Ter vergelijking, op het vliegveld Twente werd het dubbele aantal Hellmannen gehaald (42) en vroor het in totaal zelfs 22 nachten. Op 5 dagen bleef het in Twente ook overdag vriezen en was er sprake van ijsdagen.

Europese kou

Nederland was zeker niet het enige land in Europa waar de louwmaand koud was. Een opvallend groot deel van het continent kleurt blauw op de temperatuurkaart. Zeer koud was het in de Alpen en op de Balkan. Dat kwam bijvoorbeeld tot uiting in de vrijwel geheel bevroren Donau. In Wenen kon men volop schaatsen en ijszeilen op deze grote rivier. Tegelijkertijd is vrijwel het enige echt te warme gebied te vinden in Scandinavië. Dat heeft alles te maken met de positie van het hogedrukgebied dat zich vaak ophield in onze omgeving of elders boven het Europese continent. Aan de noordflank kreeg men in met name het noorden van Scandinavië vaak de wind vanuit het westen.

Hardnekkig sneeuwdek

Opmerkelijk in januari was de lange periode met rustig en vrij koud winterweer. Dat kwam goed tot uiting in het zeldzaam persistente sneeuwdek in een strook over oost- en midden Nederland. De sneeuw die op de late avond van 12 januari viel, bleef op sommige plekken twee weken lang liggen. Met de bijna voortdurende invloed van hogedrukgebieden is het bijna opmerkelijk te noemen, dat de maand niet eens zo heel erg veel te droog was. In De Bilt viel bijvoorbeeld slechts 10 millimeter ‘te weinig’. Verder was januari duidelijk zonniger dan de norm met een positieve afwijking van ruim 23 uur zonneschijn!

Eerste lentekriebels

De komende dagen wordt er met een zuidelijke stroming eerst nog zachte lucht naar ons land gevoerd. Vanmiddag passeert een zwak warmtefront. In de zachte lucht stijgt het kwik morgen naar 10 tot 13 graden. Ook vrijdag zien we vergelijkbare temperaturen. Zeker als de zon af en toe even doorbreekt krijgt het weer voorjaarsachtige trekjes. De eerste lente kriebels van het jaar wellicht en sowieso de zachtste dagen van het nieuwe jaar tot dusver. Tot nu toe was 11 januari met 10,4 graden de zachtste dag, opmerkelijk genoeg de dag voor de significante sneeuwval dus.

Straalstroom en stormdepressies

In het weekend probeert een goed ontwikkelde straalstroom vanaf de Atlantische Oceaan door te breken naar Europa. De as van de jet ligt zuidelijk en is gericht op de Golf van Biskaje en het noorden van Spanje. Met het uitbreiden van de straalstroom richting Europa komen enkele felle stormdepressies mee. Die zijn vooral bestemd voor Frankrijk en niet voor onze omgeving. Wij krijgen er in het weekend wel regen van mee. In de loop van zaterdag gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Het regengebied van een volgende depressie laat ons land grotendeels links liggen. Alleen Limburg krijgt er zondag wellicht een veeg van mee.

Kou op transport

Op de weerkaarten moeten zich verder naar het oosten en noorden volgens het ECMWF dan al opmerkelijke wijzigingen voltrekken. Een sterk hogedrukgebied breidt zich vanuit Siberië westwaarts uit. Rondom dit systeem wordt koude vrieslucht op transport gezet. Zoals het er in de hoofdberekening van het genoemde model nu uitziet, draait de wind aanstaande dinsdag naar het oosten. De vorst zou dan vervolgens in de nacht van dinsdag op woensdag kunnen invallen. Daarna volgt wellicht een serie koude dagen waarbij het ook overdag blijft vriezen. Een situatie waarbij je opnieuw aan schaatsijs gaat denken. Maar het is ZEKER NOG GEEN gelopen race wat betreft de terugkomst van winterkou.

Opwarming stratosfeer

In de hoofdberekening van het ECMWF beweegt het hogedrukgebied zich vanaf Siberië in een westelijke richting. Een setting waarmee de kou als bijna vanzelf zou kunnen meekomen naar onze omgeving. In de stratosfeer ontstaat in het weekend een gebied met zeer hoge temperaturen nabij de Noordpool. We kunnen spreken van een Sudden Stratospheric Warming (SSW). Op een hoogte van rond de 30 kilometer hoogte boven het noorden van Siberië stijgt de temperatuur tot -4 graden, terwijl de bel koude stratosfeerlucht (de Polar Vortex) met -60 tot -70 graden op die hoogte, zich verplaatst naar het noorden van de Noordzee. Deze opmerkelijke verdeling zou het genoemde hogedrukgebied kunnen stimuleren wat betreft sterkte als ook wat betreft een westwaartse verplaatsing.

Legio andere mogelijkheden

Bekijken we echter het geheel van andere modelberekeningen alsmede de ensemble van het ECMWF (de pluim), dan zijn conclusies wat betreft de terugkeer van de winter veel minder duidelijk. De spreiding in temperatuur is voor volgende week dan nog erg groot. Op basis van de pluim lijkt het erop, dat het beslispunt van de atmosfeer zo rond dinsdag valt. De ene helft van de oplossingen ziet de binnenvallende oostenwind zitten, de andere helft kiest voor een zuidelijke stroming. In het laatste geval door een dominant lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. We zouden voor als nog letterlijk kunnen zeggen: het kan vriezen het kan dooien.

Datum: woensdag 1 februari 2017, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Limburg, Oostenrijk, Spanje, Utrecht, Wenen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry