Einde winterweer Duitsland niet zonder slag of stoot

31/01
2017
Spekgladde wegen door ijzel, hoogwater in de rivieren en verhoogd lawinegevaar in de bergen. Het winterweer in Duitsland laat zich niet zonder slag of stoot verdringen. Het oprukken van zachte lucht in combinatie met (veel) neerslag veroorzaakt tal van problemen.

IJzel

Gisteren veroorzaakte lagedrukgebiedje Hubert, eerst over ons land trekkend met regen en motregen, verder naar het oosten in Duitsland op uitgebreide schaal gladheid. Met name in het gebied tussen Frankfurt en München gebeurden veel ongelukken op de weg door ijsregen en ijzel. Hoger op, boven de 1200 tot 1500 meter viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Hubert trekt vandaag met een bel koude lucht in de hogere luchtlagen naar Tsjechië en veroorzaakt vandaag vooral in het zuidoosten van Duitsland (Beieren) nog ijsregen en ijzel. Straten worden omgetoverd in ijsbanen. Op veel plaatsen blijven vandaag de scholen gesloten.

Hoogwater

In het zuidwesten en zuiden van Duitsland zijn er andere problemen. Door aanvoer van zachte lucht in combinatie met veel regen smolt de dikke laag sneeuw in het Zwarte Woud en aan de noordkant van de Zwitserse Alpen snel weg. Het smeltwater veroorzaakte in de Allgauer Alpen bij Garmisch Partenkirchen en in het Zwarte Woud een verhoging van de waterstanden in de rivieren. Vandaag en morgen verwacht met dat beken en kleine stroompjes buiten hun oevers zullen treden. Vandaag wordt het op de Feldberg in het Zwarte Woud op 1490 meter +4 graden, de komende dagen wordt het zelfs +8 graden. Ook in het westelijk Alpengebied, in de Franse en Zwitserse Alpen dooit het flink en stijgt de vorstgrens de komende dagen naar 2000 meter hoogte. Tijdens de afgelopen winterse periode lag daar een dik pak sneeuw, 30 tot 100 cm en op sommige plaatsen zelfs meer. Deze sneeuw zal snel wegdooien. Het smeltwater wordt afgevoerd door kleine Alpenbeekjes en riviertjes en uiteindelijk via de Donau en de Rijn worden afgevoerd. Op dit moment is het gevaar voor hoogwater in deze grote rivieren nog gering (het staat op veel plaatsen zelf nog erg laag door een lange droge periode), maar wordt in de gaten gehouden.

Kruiend ijs

Vorige week werd er op de Donau in Wenen en Budapest geschaatst! Dat leverde prachtige beelden op. Intussen is het ijs smeltende en zijn prachtige beelden van kruiend ijs te zien. IJsschollen worden door wind en waterstromen in beweging gezet.

Lawinegevaar

Lagedrukgebied Hubert schuift met een bel koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer langzaam oostwaarts en veroorzaakt vandaag aan de noordkant van de Alpen regen en sneeuw (5 tot lokaal 25 cm). In Tsjechië en in het oosten van Oostenrijk blijft het langer koud en valt sneeuw tot in de dalen. Verder naar het westen toe is de zachter. In het westen van Zwitserland en in de Franse Alpen stijgt de vorstgrens vandaag naar 2000 meter hoogte. Woensdag wordt met een zuidelijke wind zachte lucht aangevoerd waardoor de sneeuwlaag onstabiel wordt en de vorstgrens nog verder zal oplopen. De sneeuw die vandaag en morgen valt, is heel anders van structuur dan de oude (soms met rijp bedekte) sneeuwlaag en zal slecht hechten. Daardoor zal het lawinegevaar vandaag en morgen flink toenemen. Vandaag staan de seinen in he westen van Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol) al op oranje!

Datum: dinsdag 31 januari 2017, 11:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Frankfurt, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk, Wenen, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry