Winter voorbij?

26/01
2017
Vandaag kan er op schaatsbanen nog geschaatst worden. Afgelopen nacht heeft het weer flink gevroren. Net niet streng, in Enschede kwam het kwik 9.5 graden beneden het vriespunt. Aan de grond heeft het wel streng gevroren in het oosten en zuidoosten van ons land. In Enschede daalde het kwik naar -11.8 graden. Het ziet er naar uit dat de vorst langzaam verdwijnt.

Komende nacht nog een keertje matige vorst

Komende nacht gaat het met een matige zuidoostenwind en aanvoer van koude en droge lucht onder heldere hemel nog wel flink vriezen. Omdat het wat harder waait dan afgelopen nacht (scheelt een beaufortje) wordt het net iets minder koud. Op de koudste plek in het oosten en zuidoosten gaat het matig vriezen, -5 of -6 graden.

Hogedruk en koude bel lucht

Op de weerkaart zien we wat we de hele winter al zien sterke hogedrukgebieden aan de grond en ook in de hogere luchtlagen boven het Europese continent. Aan de grond ligt het hogedrukgebied vandaag boven Wit-Rusland. Op de Oceaan zien we een bel koude lucht in de hogere luchtlagen uitzakken., Aan de grond ontwikkelt zich een actieve depressie ten zuidwesten van IJsland. Ook bevindt zich een afgesnoerd belletje koude lucht boven het zuiden van Frankrijk. Met een zuidelijke stroming trekt dat belletje komende nacht naar Engeland. Vandaag is er met uitzondering van Zeeland veel zon. Morgen veroorzaakt deze schampende koude bel meer wolken, hoog en middelbaar. Neerslag wordt er niet in Nederland verwacht.

Morgen dubbele cijfers in Limburg

Morgen is er niet alleen wat meer bewolking, maar de aangevoerde lucht wordt een stuk warmer. Vandaag komt de lucht uit het zuiden van Duitsland (zie het plaatje van de trajectoriën). In deze lucht kan het kwik mede door invloed van de zon oplopen naar 2 graden boven het vriespunt. Morgen komt de aangevoerde lucht helemaal uit Sardinië. Deze luchtsoort is een stuk warmer. Op Sardinië wordt het vandaag 15 graden. Ook in Frankrijk kis de lucht warmer. Uiteindelijk wordt het morgen in ons land 7 of 8 graden. Op de Wadden, waar de matige zuidoostenwind wordt het 5 graden. De lucht moet immers over het Koude IJsselmeer en de Waddenzee.

Inversie

Warme lucht wordt niet alleen horizontaal geadvecteerd. Ook op grotere hoogte is de lucht warmer dan aan de grond. Kijken we vandaag naar een verticale doorsnede van de atmosfeer, dan zien we een zogenaamde inversie. In de grafiek van vandaag met de blauwe lijnen zien we dat de rechtse blauwe lijn aan de grond een temperatuur van net iets boven het vriespunt aangeeft, maar op een hoogte van 600 meter zien we dat de temperatuur niet meer omlaag gaat maar omhoog.

Smog

Onder deze inversie hoopt zich nog steeds vieze lucht op. Het RIVM geeft ook voor vandaag aan dat er sprake is van smog door fijnstof en stikstofdioxide. Vooral in stedelijke gebieden rondom snelwegen is de luchtkwaliteit ook vandaag matig tot onvoldoende. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Als we kijken naar de verticale luchtopbouw morgen, in de grafiek de rode lijn, dan zien we dat morgenmiddag in Eindhoven de inversie bijna verdwenen is en de lucht aan de grond wordt gemengd met de lucht in de hogere lagen van de atmosfeer. De lucht wordt schoner en warmt tevens een beetje op.

Föhneffect

In het zuidoosten van Nederland kan het kwik zelfs nog hoger komen dan 7 of 8 graden. Misschien schiet het kwik wel door de dubbele cijfers heen. Dat komt omdat de aangevoerde lucht over de Ardennen komt, daar in eerste instantie wordt opgetild en daarna weer naar beneden moet. Dalende luchtbewegingen veroorzaken een lichte stijging van de temperatuur.

Hoe verder

In de uitgezakte bel koude lucht op de Oceaan snoert een lagedrukgebied af boven de Middellandse Zee en veroorzaakt daar de komende dagen regen en sneeuw in grote delen van Spanje, Portugal en in Italië. De overgebleven trog trekt het komend weekeinde over ons land met vooral op zondag regen. Aan de grond draait de wind naar het zuidwesten. Uit de zuidwestkomt stroomt volgende week zachte lucht naar ons land. In de nacht naar zaterdag kan de temperatuur in het oosten nog even naar nul terugzakken, daarna lijkt de vorst voorbij en gaat het ijs smelten. Overdag wordt het zondag 7 of 8 graden. Begin volgende week worden zelfs temperaturen in de dubbele cijfers verwacht in heel Nederland en lijkt deze winterperiode (het was meer dan een flitswintertje) voorbij.

Weststroming?
Een echte weststroming boven het Europese continent lijkt niet door te zetten. Ook volgende week zien we opnieuw ween een opbouw van een hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa. Nederland bevindt zich echter op de grens tussen hogedruk en lagedruk op de Oceaan met voornamelijk zuidelijke winden een aanvoer van zachte maritieme lucht waardoor wij (voorlopig) in de zachte lucht blijven, maar de winter in het oosten van Europa en in Rusland nog lang niet voorbij is. Begin volgende week is de NAO-index overtuigend positief en lijkt een westelijke stroming door te breken. Later in de periode is mogelijk weer een minder zachte/koudere periode ook mogelijk in ons land.

MeteoGroup

Datum: donderdag 26 januari 2017, 11:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Eindhoven, Enschede, Frankrijk, IJsland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Portugal, Rusland, Spanje, Wit Rusland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry