Tornado’s en overstromingen in delen USA

23/01
2017
In de Verenigde Staten was het afgelopen weekend niet alleen ‘onrustig’ door de protesten tegen de nieuwe president, maar ook op weergebied ging het er soms flink op los. De staten Georgia en Mississippi waren in de ban van enkele hevige stormen die soms ook gepaard gingen met een tornado. Daarbij vielen bijna 20 doden en raakten nog eens tientallen mensen gewond. Aan de andere kant van het Amerikaanse continent was het ook raak. Een reeks stormen hield daar de afgelopen tijd huis en vooral de laatste in rij resulteerde inmiddels in zoveel regen in korte tijd, dat het in diverse regio’s tot overstromingen kwam.

Eind vorige week stroomde erg warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico uit over het zuidoosten van de Verenigde Staten. Een gebied dat zich uitstrekte van Texas tot aan Florida en North Carolina waren extreem warm voor deze tijd van het jaar. De middagtemperaturen lagen er rond 25 graden en vooral in het uiterste zuiden van bijvoorbeeld Texas en Florida kwam het zelfs tot tropische temperaturen van ruim 30 graden.

Supercells
Tegelijkertijd trok er vanuit de omgeving van de Rocky Mountains een lagedrukgebied, gevuld met koudere lucht, oostwaarts over de zuidelijke Amerikaanse staten. De twee luchtsoorten ontmoetten elkaar en dat ging gepaard met extreem weer. Het al behoorlijk actieve koufront kreeg namelijk nog eens een extra boost door de aanwezige warme en vochtige lucht, waardoor het tot zware buien kwam, die soms ook door ontwikkelden tot zogeheten supercells. Op enkele plaatsen kwam het bij die zware buien bovendien tot een tornado. Er vielen tientallen doden, waarvan de meeste zondag, toen een tornado met soms windsnelheden rond 215 kilometer per uur over een woonwagenkamp raasde. Er vielen in totaal meer tornado-doden dan in het hele jaar 2016. Toen waren er 10 killertornado's en vielen er in totaal 17 doden. Het actiefste deel van het front trekt vandaag de Atlantische Oceaan op en de kop van de storing trekt richting de omgeving van New York, waar in de loop van de dag ook stevige (winterse) buien gaan vallen.

Overstromingen in Californië
In de bijna altijd warme staat Californië is het momenteel juist helemaal niet zo warm. Als de maximumtemperatuur 15 graden weet te halen is het mooi, maar meestal blijft het kwik daar zelfs iets onder, op een enkele (gunstig gelegen) plaats uitgezonderd. Een lagedrukgebied zakt langs de Amerikaanse westkust zuidwaarts en blaast als het ware nog relatief warme en vochtige lucht vanaf zee het ‘koudere’ land op. Op de grens waar de 2 verschillende luchtsoorten elkaar ontmoeten, ligt een actieve storing die het in grote delen van Californië opnieuw stormachtig maakt. Er wordt op grote schaal gewaarschuwd voor overstromingen door aanhoudende uitbraken van zeer intensieve regenval. De Sierra Nevada tot aan het San Bernardino gebergte kunnen rekenen op een flinke portie verse sneeuw. Lokale meteorologen spreken van de zwaarste storm in Californië in 7 jaar.

Winterweer houdt aan
In eigen land is het momenteel een stuk rustiger. Onder invloed van hogere luchtdruk hebben we al een aantal hele fraaie winterdagen achter de rug en er volgen er meer. Op dit moment trekt er even een trog over onze omgeving en dat resulteert in wolkenvelden en vanmiddag soms wat motregen, landinwaarts later vanmiddag en vanavond motsneeuw. Er ontstaat vannacht ook mist en morgen is het dan ook nog tamelijk grijs, met veel bewolking en soms hardnekkige grijzigheid. Aan zee komt de zon er in de loop van de dag af en toe door en dat gebeurt de dagen daarna op steeds meer plaatsen.

Veel zon
In de nacht naar woensdag draait de wind naar het zuiden tot zuidoosten en daarmee wordt drogere lucht onze omgeving ingeblazen, waardoor de zon steeds meer ruimte krijgt. De bewolking en lokale grijzigheid trekken woensdagochtend via het noorden het land uit, waarna het zonnig winterweer wordt. Dat geldt helemaal voor de dagen daarna, inclusief het weekend! Wel lijken de temperaturen op die termijn weer iets te gaan stijgen, maar dat valt nog te bezien. De koude lucht waar we nu mee te maken hebben, een zogeheten koude plaklaag, is niet zomaar weg te krijgen en het zou dan ook nog zo maar eens wat langer koud kunnen blijven. Berg de schaatsen dus nog maar niet op!

Datum: maandag 23 januari 2017, 11:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Mexico, New York, Sierra, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry