Lawinegevaar in de Alpen

16/01
2017
Het was tot nu toe bar en boos in grote delen van de Alpen. Door voornamelijk hogedrukinvloed is er in de eerste wintermaand nauwelijks sneeuw gevallen en veel van de bekende skioorden waren dan ook tot voor kort nog groen of zelfs bruin door de aanhoudende droogte. Inmiddels is vooral in het noorden en noordwesten van het Alpenmassief sneeuw gevallen, variërend van ongeveer een halve meter tot ruim een meter. Gunstig voor de wintersportgebieden en de wintersporters zelf, al is het lawinegevaar op veel plaatsen vrij groot.

Voor degenen die de afgelopen weken op wintersport in de Alpen gingen, was het goed zoeken naar een juiste plek, want lang niet overal lag sneeuw. Vooral in delen van Zwitserland waren grote delen van het gebergte nog sneeuwloos. Het was er zelfs zo droog, dat het er eind vorig jaar nog tot lokale bosbranden kwam. En nog steeds ligt er daar nog lang niet overal sneeuw. Het waren namelijk vooral de noordelijke en noordwestelijke Alpen die de laatste dagen voorzien werden van eindelijk sneeuw! Ook de komende dagen blijft het er nog (flink) sneeuwen en vanaf dinsdag wordt het droger.

Sneeuwkanonnen
Boven 2000 meter is het over het algemeen goed toeven qua sneeuw, maar onder die grens kan het nog wel eens tegenvallen (al doet de plaatselijke berichtgeving je soms anders vermoeden). Skiën en snowboarden kan er meestal wel, maar vooral door de vele aanwezige sneeuwkanonnen die goed hun werk doen. Het overheersende beeld is dan een groene of zelfs bruine bergwand met daarop enkele witte slierten, ofwel pistes.

Slechte basis
Er is dus weinig of zelfs geen basis en zodra daar veel verse sneeuw op valt, hechten die lagen slecht, waardoor de toplaag kan gaan schuiven. Een lawine is dan geboren. Op veel plaatsen geldt vandaag en de komende dagen een lawinegevaar van 3, ofwel aanzienlijke kans op lawines. De hoger gelegen gebieden zijn over het algemeen witter, maar de basis is ook daar vaak al vrij oud, met dus een even zo groot of zelfs nog groter risico op lawines. Afgelopen zondag gold na een flinke sneeuwdump in veel regio’s zelfs even een lawinegevaar van 4. Off-piste skiën wordt dan ook ernstig afgeraden.

Flitswinter
Het winterweer in eigen land lijkt toch van iets kortere duur te zijn dan aanvankelijk gedacht. De weermodellen kiezen nu grootschalig voor zachtere lucht die vanaf donderdag arriveert. Het kwik komt dan overdag gemiddeld weer zo’n 5 graden boven nul uit, met onder de juist omstandigheden in de nachten soms nog wel lichte vorst en dan vooral landinwaarts. Ondanks aardig wat spreiding tussen de diverse berekeningen, laat ruim tweederde het nog slechts tot een flitswintertje komen. Alleen het Amerikaanse weermodel NCEP/GFS blijft volhardend in het Europese winterweer.

Warmtefront
Hoewel we onder invloed van een hogedrukgebied blijven, weet een warmtefront ons in de loop van woensdag vanuit het noorden te bereiken. Vooral de noordelijke delen van het land kunnen dan ook rekenen op meer bewolking en misschien zelfs een drup motregen. Het hogedrukgebied zakt nog iets verder zuidwaarts en daarmee komen we aan de noordflank te zitten, met daar een wat meer west- tot zuidwestelijke wind, waarmee dus iets mildere oceaanlucht onze omgeving instroomt.

Datum: maandag 16 januari 2017, 11:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noordelijke, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry