Nieuwe modellen volgende week minder koud

14/01
2017
Het is nu al meer dan een flitswintertje, maar of het volgende week echt tot schaatsen op grote plassen komt, is de vraag. Het gaat begin volgende week wel flink vriezen. Hoe koud het wordt en hoe lang de vorstperiode gaat duren is afhankelijk van de positie van een hogedrukgebied. Nieuwe weermodellen berekenen sinds gisteravond een andere positie van het hogedrukgebied waardoor de kou in de tweede helft van volgende week mogelijk getemperd wordt.

Glad

Vandaag en morgen is het nog oppassen op de weg. Zowel ’s nachts als overdag. Tussen een klein lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en een rug van hogedruk ten westen van de Britse Eilanden naar IJsland wordt met een noordwestelijke stroming vandaag en morgen maritiem polaire lucht aangevoerd. Boven de Noordzee ontstaan talrijke winterse buien die over ons land trekken. Soms zijn de buien geclusterd, soms is er wat meer ruimte voor een stuk blauwe lucht. De buien vallen in de kustprovincies in de vloeibare vorm, maar ook als hagel. Verder landinwaarts zien we een mengelmoes van natte- en in het oosten en zuidoosten droge sneeuw en korrelhagel. In de avond, nacht en ochtend liggen de wegdektemperaturen onder het vriespunt en is het sowieso glad door bevriezing van natte weggedeelten. Overdag komt de wegdektemperatuur, vooral als het even wat langer opklaart, boven het vriespunt. Ook dan is en blijft het oppassen op de weg. Door sneeuwresten in het oosten en zuidoosten van ons land, op sommige plaatsen is het ook weer prachtig wit, en tijdens de passage van een flinke winterse bui, daalt de wegdektemperatuur tot onder het vriespunt en kan plotselinge en verraderlijke gladheid ontstaan. Vooral de harde korrelhagel veroorzaakt gladheid. De harde witte ijskorreltjes smelten veel minder snel dan de natte- of droge sneeuw.

Kouder dan afgelopen nacht

Komende nacht blijven winterse buien vallen, bij de dalende luchttemperaturen neemt de fractie droge sneeuw toe en wordt het plaatselijk weer witter. Omdat het minder hard waait dan afgelopen nacht en er tussen de buien ook flinke opklaringen zijn, wordt het veel kouder dan afgelopen nacht. Met uitzondering van een smalle strook vlak aan zee gaat het overal licht vriezen, het wordt -1 tot -3 graden. Daar waar sneeuw ligt, in het oosten en zuidoosten van ons land, kan het veel kouder worden en is lokaal matige vorst mogelijk, temperaturen rond of zelfs iets lager dan -5 graden.

Regen in Zeeland

Ook op zondag gaat de noordweststroming door en vallen er (minder dan op zaterdag) enkele winterse buien. In het oosten zijn er tussen de buien door felle opklaringen. In het westen wordt op nadering van een warmtefront boven de Britse eilanden de bewolking in de loop van de dag dag dikker. In Zeeland en later in de middag en avond in delen van Zuid-Holland en West-Brant valt wat neerslag. In Zeeland is het zo zacht dat de neerslag daar in de vorm van regen valt, verder landinwaarts valt zeker later op de dag neerslag in een mengvorm van regen en natte sneeuw.

Matige vorst

In de nacht naar maandag verdwijnen de meeste winterse buien. Boven de Noordzee en het zuiden van Noorwegen bouwt zich een hogedrukgebied op. De wind draait met de wijzers van de klok mee om het hogedrukgebied en draait bij ons naar noordoost. Vanuit het noordoosten stroomt droge en koude lucht binnen met als gevolg dat de temperaturen in de nacht naar maandag niet alleen op plaatsen waar sneeuw ligt, maar in een veel groter gebied in het noordoosten en oosten naar waarden van -5 graden of lager gaan (matige vorst). In het westen en zuiden wordt het minder koud. In het zuidoosten is er nog bewolking en vallen tot maandagochtend nog steeds enkele winterse buien. Maandag overdag wordt het overal droog en is de zon te zien. Het wordt een prachtige winterdag waarbij de temperaturen in het binnenland rond en lokaal zelfs onder het vriespunt blijven steken.

Natuurijs

De nacht naar dinsdag verloopt nog kouder. De kern van het hogedrukgebied schuift zuidwaarts via de Noordzee naar het noorden van ons land. Door aanvoer van koude lucht en door uitstraling gaat het op uitgebreide schaal matig (temperaturen van -5 graden of lager) en lokaal boven gebieden met sneeuwresten streng vriezen (-10 graden). Dinsdag overdag ligt de rugas van een hogedrukgebied boven het noorden van ons land. In het midden en zuiden waait de wind aan de zuidflank van de rugas uit een oostelijke richting in het noorden is er weinig tot geen wind. Het is rustig, vrij zonnig en koud met temperaturen op veel plaatsen rond, en in het oosten zelfs een graadje onder, het vriespunt. Langzaamaan begint op ondiepe sloten en plassen een dun ijslaagje te groeien. Mogelijk kan op een ondergelopen weiland of of een sintelbaan weer geschaatst worden op natuurijs. Dat ijs wordt tijdens de nacht naar woensdag nog dikker. De rugas van het hogedrukgebied schuift naar het midden van ons land. In het zuiden blijft een aflandige wind koude en droge lucht aanvoeren. In het noorden van het land krijgt de zwakke tot matig wind een component vanaf zee. In het midden en oosten van het land gaat het nog een keer matig tot streng vriezen. Aan en in het noorden van het land wordt de vorst enigszins getemperd door aanvoer van minder koude lucht vanaf zee.

Volgens nieuwe modellen vanaf woensdag minder koud

Ten opzichte van de modellen van 24 uur geleden zijn de 12 en de 00 uur run van het ECMWF vanaf volgende week woensdag minder koud. In de 00 uur van 24 uur geleden werd berekend dat het hogedrukgebied naar Rusland zou trekken en de rugas ten noorden van ons land zou blijven. Aan de zuidflank ban het hogedrukgebied werd met oostelijke en later zelfs zuidoostelijke winden koude lucht aangevoerd en zagen we in de pluim zelfs een verdere daling van de temperaturen in de tweede helft van de week. In de twee nieuwste berekeningen zien we dat het hogedrukgebied op een andere plaats wordt berekend. De kern van het hoog wordt woensdag niet boven Rusland naar ons land berekend met een uitloper richting de Britse eilanden. De rugas ligt over het noorden van ons land met in het zuiden nog steeds koude oostelijke winden. In het noorden komen minder koude winden uit het noordwesten of westen. Bovendien zien we aan de noordkant van het hogedrukgebieden oude fronten met bewolking ons land binnen komen. Als het bewolkt wordt, kan het ’s nachts minder uitstralen en wordt het ook minder koud. Donderdag en vrijdag schuift de kern van het hoog naar de Britse eilanden, de as van hogedruk blijft over het noorden van het land liggen. In de zuidelijke helft van het land blijft aan de zuidflank van de as een koude oostelijke aanvoer bestaan, maar is het mogelijk wel bewolkt. In het noorden is het niet alleen bewolkt, maar wordt ook minder koude lucht aangevoerd.

Kortom: na het weekeinde met winterse buien wordt het tijdens de eerste helft van volgende week droog en flink kouder. In de tweede helft van volgende week wordt de vorst in het noorden flink getemperd. Mogelijk blijft het in het zuiden nog wat langer koud.

Datum: zaterdag 14 januari 2017, 11:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Noorwegen, Rusland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry