Winterse periode in aantocht

12/01
2017
Tot nu toe verliep het winterseizoen vooral vrij zacht, met tussendoor soms een flitswintertje dat vaak slechts enkele dagen duurde, in het ergste geval zelfs maar 1 dag. Deze winterse momenten waren vaak al ruim van tevoren te zien in de weerkaarten, maar kwam het eindelijk dichterbij, dan keerde het tij en kwam er (al snel weer) zachtere lucht voor in de plaats. Ook de laatste weken en dagen was het weer zover… Op de langere termijn was wederom een duidelijk koudere periode te zien, maar wat zou daar van overblijven? Nu is vrij duidelijk dat het toch echt wel tot een ‘langere’ periode met winterweer gaat komen. Tot in het weekend vooral in de vorm van winterse buien in combinatie met veel wind en begin volgende week duiken we de vrieskou in met geregeld zon.

Eigenlijk alle weermodellen laten nu een beetje dezelfde trend zien en gaan op de wintertoer, met na het weekend zowel minimum- als maximumtemperaturen onder het vriespunt. Het Europese model ECMWF, maar ook o.a. het Engelse weermodel UKMO en het Amerikaanse NCEP of GFS, laten deze periode bovendien allemaal ongeveer even lang aanhouden. Laten we zeggen, een kleine week.

Onzekerheid
Vrij zeker dus zou je zeggen, maar met toch de voorgaande flitswintertjes in gedachten, blijft het vrij ver vooruit kijken. En om dit nog maar eens te benadrukken... al zijn het er slechts enkele, er zijn ook berekeningen die het in dezelfde periode overdag 7 tot 10 graden laten worden en ’s nachts rond 5 graden. De kans is niet groot dat dit uitkomt, want een ruime meerderheid duikt onder het vriespunt, maar we mogen ze ook niet negeren.

Sneeuw
Tot in het weekend staat ons weer vooral in het teken van veel wind en winterse buien. Diverse actieve lagedrukgebieden en bijbehorende storingen passeren ons land en dat gaat niet ongemerkt. Op de late donderdagmiddag gaat het op passage van een lagedrukgebiedje vanuit de omgeving van het Kanaal stevig regenen en vooral gedurende de nacht gaat de regen bij temperaturen nabij of rond het vriespunt dan op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw. Daarbij is er op diverse plaatsen een gerede kans op een sneeuwdekje van zo’n 5 tot mogelijk zelfs 10 centimeter.

Stormachtige wind
Het lagedrukgebied trekt vooral over de zuidelijke delen van het land, met daar ´s nachts ook de meeste wind; vrij krachtig tot hard in combinatie met forse windstoten. Na het wegtrekken van het lagedrukgebied verloopt de vrijdagochtend tijdelijk droger, maar vrijdagmiddag arriveert vanuit het westen opnieuw een actieve trog of buienlijn. Er volgt niet alleen een aantal stevige winterse buien, maar langs de gehele kust ook een tijdelijk stormachtige wind en zware windstoten. Er is zelfs even kans op storm, met windkracht 9. Doordat het een noordwestenwind is en het tegelijkertijd springtij is, worden langs de Nederlandse kust erg hoge waterstanden verwacht. De kans is aanwezig dat de Oosterscheldekering moet worden gesloten.

Hogere luchtdruk
Ook in het weekend blijven er enkele winterse buien vallen en vooral zondag kan er opnieuw aardig wat sneeuw vallen. Daarna gaat de luchtdruk omhoog en wordt het rustiger. De wind neemt af en het wordt overwegend droog met geregeld zon. Tegelijkertijd draait de wind naar het noordoosten en vanuit die hoek stroomt koude lucht vanuit Scandinavië onze omgeving in. De temperaturen gaan dan ook voelbaar omlaag. In de nachten komt het volgens de overgrote meerderheid tot matige en mogelijk strenge vorst en overdag weet het kwik ook vrijwel niet boven nul uit te komen. Hoewel er dus nog wel die kleine onzekerheid, kunnen we ons dus eindelijk opmaken voor serieus winterweer.

Datum: donderdag 12 januari 2017, 11:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry