Verslag internetconsultatie wetsvoorstel transparanter toezicht op de financiële markten openbaar

11/01
2017
Het ministerie van Financiën heeft vandaag het verslag gepubliceerd van de internetconsultatie van het wetsvoorstel voor een transparanter toezicht op de financiële markten. Een groot aantal organisaties heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren. Op basis van de reacties is een aantal wijzigingen aangebracht aan het wetsvoorstel.

Minister Dijsselbloem van Financiën wil met het wetsvoorstel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) meer mogelijkheden geven om informatie te verstrekken over het toezicht op individuele financiële instellingen. Transparanter toezicht verbetert de informatiepositie van het publiek en kan zo volgens Dijsselbloem het vertrouwen in de financiële sector en de toezichthouders versterken. “Meer inzicht in prestaties werkt bovendien disciplinerend en zal financiële instellingen stimuleren zo goed mogelijk voor de dag te komen’’, aldus Dijsselbloem.

Het wetsvoorstel regelt onder meer dat de toezichthouders meer mogelijkheden hebben om openbare waarschuwingen te geven, en om over met naam genoemde instellingen resultaten van toezichtsonderzoek bekend te maken en die resultaten te vergelijken. Ook kunnen de toezichthouders sneller hun reactie geven als instellingen zelf informatie over hun overtredingen naar buiten brengen Daarnaast maakt het wetsvoorstel het mogelijk voor DNB om kerncijfers van banken te publiceren.

Het verslag van de internetconsultatie van de Wet transparant toezicht financiële markten is gepubliceerd op https://www.internetconsultatie.nl/transparantiewet.

Het wetsvoorstel is voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Datum: woensdag 11 januari 2017, 16:02
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry